Predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Ivan Penava primio veleposlanika Slovenije Gašpera Dovžana

Zagreb – Predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Ivan Penava i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stephen Nikola Bartulica primili su u četvrtak veleposlanika Republike Slovenije u Hrvatskoj Gašpera Dovžana te ministra savjetnika u veleposlanstvu Gregora Božu Štajera. 

Sugovornici su razmijenili stajališta o aktualnim političkim pitanjima te su se složili kako su bilateralni odnosi dviju država dobri, no kako postoji prostor za pomake. Rečeno je kako je suradnja susjednih država od iznimne važnosti posebice od kad je Hrvatska ušla u Schengenski prostor. Dužnosnici su također razmijenili mišljenja o gospodarskim pitanjima poput porezne politike Unije koja se tiče fiskalne potrošnje. 

–Uvodno bih Vam htio čestitati na imenovanju na mjesto veleposlanika Slovenije u Hrvatskoj te požaliti uspjeh u daljnjoj političkoj karijeri. Nakon više od 30 godina od uspostave samostalnosti Hrvatske i Slovenije, dviju država koje dijele sličnu sudbinu, povijest te baštine sličnu kulturu, od iznimne je važnosti da gradimo politiku dobrosusjedskih odnosa, rekao je Penava. Dodao je kako je za obje države bitno razumijevanje konteksta, kako u Europi tako i u svijetu, i to na temelju stvari koje spajaju i koje su zajedničke Hrvatskoj i Sloveniji. –To je prije svega činjenica da smo male države s relativno malom populacijom koje jedino kroz otvorenu suradnju i zajedničke interese i nastupe u sklopu većih saveza, poput Europske unije i NATO-a, mogu ostvariti svoje interese i interese svojih građana i na taj način biti protuteža mnogoljudnim, velikim državama koje vrlo često dominiraju takvim savezima, zaključio je Penava. 

Zastupnik Bartulica je susret ocijenio veoma dinamičnim i rekao da posebno veseli najava slovenskog veleposlanika Dovžana kako će posjetiti Vukovar. –Također nam je drago da postoji međusobni interes Hrvatske i Slovenije u usklađivanju politika na razini Unije jer se zajednički glas bolje čuje i u Europi i u svijetu, poručio je Bartulica.