Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio potpredsjednika Svekineskog narodnog kongresa Simayija Tieliwaerdija

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se s potpredsjednikom Svekineskog narodnog kongresa Simayiom Tieliwaerdijem te visokim predstavnicima kineskog ministarstva vanjskih poslova i parlamentarnih odbora.

Sastanku su uz predsjednika Sabora prisustvovali potpredsjednica Sabora Željka Antunović te zastupnici Josip Leko i Stanko Grčić.

Na sastanku je, uz ocjenu obiju strana kako hrvatsko-kineski odnosi od uspostave diplomatskih odnosa prije osamnaest godina bilježe kontinuirani napredak, izražena obostrana želja za daljnjim produbljivanjem dobre prijateljske suradnje Hrvatske i Kine, s naglaskom na intenziviranje suradnje kroz parlamentarne odbore.

NR Kina daje veliku pozornost odnosima s Republikom Hrvatskom, izjavio je Tieliwaerdi, dodavši kako Kina bilježi porast trgovinske razmjene s Hrvatskom, koju ocjenjuje najvećim partnerom u jugoistočnoj Europi. "Ujedno nam je želja dodatno izgraditi gospodarsku suradnju, osobito na području turizma, ali i suradnju na području kulture i obrazovanja", zaključio je Tieliwaerdi.

U okviru gospodarske suradnje, predsjednik Sabora istaknuo je mogućnost jačeg povezivanja hrvatske i kineske vlade na području infrastrukturnih projekata, kao što je izgradnja nizinske željezničke pruge od Rijeke do Zagreba, ali i suradnju lučkih gradova Hrvatske i Kine.

U okviru svog službenog boravka u Hrvatskoj, a čiji je domaćin Hrvatski sabor, kinesko izaslanstvo posjetit će i Kumrovec, Dubrovnik te Plitvička jezera.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora