Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić na Europskoj konferenciji predsjednika parlamenata na Cipru

Limassol - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić u petak je na europskoj konferenciji predsjednika parlamenata u Limassolu poručio da oporba u parlamentu mora zastupati i štititi interese građana te javnosti otkrivati ono što bi vladajući željeli skriti. 

Bebić je na Cipru sudjelovao na skupu predsjednika parlamenata država članica Vijeća Europe - VE, parlamenata sa statusom promatrača pri Parlamentarnoj skupštini VE-a i međunarodnih parlamentarnih skupština. Sudjelovao je na sjednici o ulozi parlamentarne oporbe. 

"Dužnost oporbe nije da se svemu protivi i da ništa ne predlaže, već da pomogne u izražavanju stajališta znatnog dijela stanovništva i štićenju njegovih interesa", rekao je Bebić. "Oporba mora izlagati drugu stranu novčića, koji nije sjajan, i koji bi inače vlada radije skrila od pogleda javnosti", dodao je Bebić na skupu na kojem sudjeluje 40-ak parlamentarnih izaslanstava zemalja članica jedne od najstarijih europskih ustanova, osnovane prije 61 godinu.

Slobodna i jaka oporba čvrst je i neprijeporan kriterij prave demokracije, slažu se sudionici skupa, koji se svake dvije godine naizmjence održava u Strasbourgu i u nekoj od 46 država članica.

Bebić je na rubu konferencije održao nekoliko bilateralnih sastanaka, među ostalim i s novim predsjednikom mađarskog parlamenta Palom Schmittom koji za mjesec dana dolazi u službeni posjet Zagrebu. Po Bebićevim riječima, razgovarali su o mjerama mađarske vlade za stabilizaciju gospodarstva te o ustavnim promjenama koje su u Hrvatskoj u tijeku, a najavljene su i u Mađarskoj.

Predsjednik Sabora sastao se i s kolegama iz Slovenije, Armenije, Gruzije i Malte, a sudjelovao je i na prijemu koji za sudionike konferencije u Nikoziji priređuje ciparski predsjednik Demetris Kristofias.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina