Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks sastao se sa članicama Nacionalnog odbora za provedbu kampanje Vijeća Europe protiv obiteljskog nasilja nad ženama

Zagreb - U Saboru se više nitko neće usuditi ni pomisliti, a kamoli izvesti neki seksistički ispad, poručio je danas predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, kojega su članice Nacionalnog odbora za provedbu kampanje Vijeća Europe protiv obiteljskog nasilja nad ženama odlikovale bedžom s porukom "Za nasilje nema opravdanja".

Spomenutu izjavu Šeks je izgovorio nakon što je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala da se, za razliku od prijašnjih godina kada su zastupnice bile izvrgnute seksističkim ispadima svojih muških kolega, stanje u Saboru bitno popravilo.

Šeks je pozvao sve zastupnice i zastupnike da se aktivno uključe u kampanju protiv obiteljskog nasilja nad ženama, "ne samo deklarativno, već aktivno, svaki u svojoj sredini".

Istaknuo je da su zaštita žena od obiteljskog nasilja te ravnopravnost spolova među najvišim vrednotama hrvatskog ustavnog poretka i temelj za njegovo tumačenje, podsjetivši da se Sabor aktivno uključio u kampanju Vijeća Europe.

Šeks je poručio da su problemi s kojima se žene susreću u društvu, poput obiteljskog nasilja, borbe za punu ravnopravnost s muškarcima, usklađivanja obiteljskog, poslovnog i privatnog života, problemi ne samo u Hrvatskoj, nego u svim europskim državama.

"Ti problemi nisu vezani samo uz obitelj, nego pogađaju cijelo društvo", naglasio je, ističući važnost udruga civilnog društva u pomaganju ženama žrtvama nasilja te podizanju svijesti u javnosti o potrebi ravnomjerne raspodjele moći između žena i muškaraca u obitelji i društvu.

Jadranka Kosor pozvala je zastupnike te druge muškarce iz javnog života da se aktivno uključe u kampanju, kojom se želi poručiti da je nasilje u obitelji ozbiljan društveni problem koji ne smije ostati unutar četiri zida, te pozvati sve žene žrtve nasilja da nasilnika prijave, a društvu da ga osudi i odvoji od žrtve. Po njezinim riječima,"nedopustivo je da je žena danas često sigurnija na cesti nego u vlastitom domu".

Nakon što su odlikovale predsjednika Sabora, članice Odbora bedževe su podijelile i ostalim saborskim zastupnicima. (HS/Hina)
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina