Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković primio predsjedateljicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Krišto

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjedateljicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanu Krišto koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

U razgovoru su obostrano potvrđeni vrlo prijateljski i dobrosusjedski bilateralni odnosi te želja za njihovim produbljivanjem. Dvije zemlje prirodno su upućene jedna na drugu, među ostalim državnom granicom dugom više od 1000 kilometara, zajedničkom poviješću te činjenicom da su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.

Odnose tradicionalno prati i izvrsna gospodarska suradnja, što potvrđuju brojni pokazatelji. Primjerice, 30 posto svih hrvatskih inozemnih ulaganja odlazi u Bosnu i Hercegovinu, a robna razmjena dviju država tijekom prvih deset mjeseci 2022. godine porasla je za više od 50 posto. Istaknut je i potencijal daljnjeg intenziviranja gospodarskih odnosa, kao i suradnje na razini parlamenata i drugih institucija dviju država.

Hrvatska je Bosni i Hercegovini najbliža članica Europske unije i NATO-a, a upravo odabir Hrvatske za prvi inozemni službeni posjet predsjedateljice Vijeća ministara potvrđuje važnost koju bosansko-hercegovačka strana pridaje međusobnim odnosima. Predsjedateljica Krišto posjet je predstavila i kao prijateljski odgovor, odnosno znak zahvalnosti Bosne i Hercegovine na potpori koju Hrvatska pruža – od područja europskih integracija do brojnih kulturnih, obrazovnih, infrastrukturnih i drugih projekata. Izvijestila je i o prioritetima Vijeća ministara te političkim aktualnostima u Bosni i Hercegovini, uključujući i proces formiranja vlasti na razini Federacije.

Predsjednik Jandroković podsjetio je kako je briga za Hrvate u Bosni i Hercegovini ustavna obveza Republike Hrvatske. Očuvanje njihove ravnopravnosti i osiguravanje legitimne zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda predsjednik Sabora ocijenio je ključnim za funkcionalnost države. U tom kontekstu, dovršetak reforme Izbornog zakona bio bi važan doprinos političkoj stabilizaciji, ali i korak u smjeru jačanja povjerenja unutar BiH. Na tim osnovama znatno bi lakše bilo graditi europsku budućnost Bosne i Hercegovine.

Čestitavši na dobivanju statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, predsjednik Jandroković potvrdio je hrvatsku spremnost za nastavkom političke, diplomatske i tehničko-stručne pomoći na tom putu. Proces pristupanja Europskoj uniji zahtijeva iznimnu institucionalnu predanost država kandidatkinja u ispunjavanju kriterija i provedbi potrebnih reformi. No, u aktualnim geopolitičkim okolnostima ti su napori najbolje ulaganje u dugoročnu sigurnost i otpornost, kako Bosne i Hercegovine tako i ostalih zemalja jugoistočne Europe, istaknuo je završno predsjednik Hrvatskog sabora.