Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku uputila čestitku u povodu obilježavanja 12. svibnja - Međunarodnog dana sestrinstva

Zagreb - U povodu obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva 12. svibnja, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora Renata Sabljar-Dračevac uputila je čestitku svim medicinskim sestrama i tehničarima, Hrvatskoj komori medicinskih sestara i Hrvatskoj udruzi medicinskih sestara.

U čestitci stoji: 

„Upućujem uime Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora i u svoje ime najiskreniju čestitku i zahvalu svim medicinskim sestrama i tehničarima,  na svom trudu i nesebičnom zalaganju koji požrtvovno ulažete ne samo u brizi za pacijente, nego i kao promotori vaše struke i profesije.

Međunarodni dan sestrinstva je prigoda kada medicinske sestre i tehničari ukazuju na to koliko je važna njihova uloga na svim razinama zdravstvene skrbi. Vi ste jedan od stupova na kojima počiva cijeli zdravstveni sustav! U hrvatskome zdravstvu radi više od 30 000 medicinskih sestara i tehničara, što čini 47 posto zaposlenih i time činite najbrojniju profesionalnu skupinu u zdravstvenom sustavu, gotovo polovicu od ukupno zaposlenih zdravstvenih radnika. 

Ovogodišnji moto: „Naše sestre-naša budućnost!“ govori nam svima kako je neprikosnovena prisutnost struke medicinskih sestara i tehničara i njihova djelatnost, koja je svakim danom sve više potrebna i nameću joj se sve viši kriteriji. Oni se ogledaju u potrebi permanentnog provođenja usavršavanja i usvajanja novih znanja i tehnologija, a nedostatak stručnjaka vašeg profila ogleda se i u vašoj preopterećenosti. Ujedno, vaša je profesija i pod posebnim povećalom javnosti. Upravo zato ne smijemo zaboraviti na nesebičnost i požrtvovnost svih vas koji se svojim radom zalažete za bolesnika, struku  i profesiju i čiji je pristup humanistički te od posebnog značaja za društvo u cjelini! 
Čestitamo svim medicinskim sestrama i tehničarima njihov dan!“ 

Svjetski dan medicinskih sestara svake se godine obilježava 12. svibnja na dan rođenja engleske bolničarke Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva u svijetu.