Potpredsjednik Sabora Željko Reiner primio irskog veleposlanika Ruaidhrija Marka Dowlinga

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u petak veleposlanika Irske u Hrvatskoj Ruaidhrija Marka Dowlinga.

- Hrvatska i Irska su dvije prijateljske zemlje koje dijele mnoge sličnosti, od povijesti, zemljopisne veličine, stanovništva, mentaliteta, do modernih izazova današnjeg vremena kao što su migracije, kazao je na početku razgovora potpredsjednik Reiner. Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom intenzivnom parlamentarnom suradnjom, koja, kako je naglasio, zasigurno doprinosi osnaživanju prijateljskih odnosa dviju država. Podsjetio je kako o dobrim bilateralnim odnosima svjedoče i razmjene posjeta na najvišoj razini, te izrazio nadu da će se to nastaviti i u budućnosti.

– Iako epidemiološka situacija još uvijek nije potpuno dobra, na zajedničkim projektima bi trebalo već sada početi raditi, kako bi se isti mogli realizirati kada to okolnosti budu dopuštale, kazao je Reiner. Osvrnuo se i na brojne hrvatske državljane koji su preselili u Irsku i koji predstavljaju most koji još više povezuje naša dva naroda. Izrazio je nadu da će se oni vratiti u Hrvatsku te obogaćeni novim iskustvima i znanjima pomoći hrvatskom gospodarstvu u budućnosti. 

Govoreći o gospodarskim odnosima, Reiner je ukazao na skromnu trgovinsku razmjenu između Hrvatske i Irske te istaknuo važnost povezivanja hrvatskih i irskih tvrtki, posebno u području turizma i  IT-a. – Hrvatska mnogo može naučiti od Irske što se tiče maloga i srednjega poduzetništva, a isto tako bi bila korisna razmjena mišljenja o reformi javne uprave koju je provela Irska, kazao je Reiner. - Osim u gospodarstvu, značajan potencijal za razvoj bilateralnih odnosa leži i u područjima znanosti, kulture i obrazovanja, kazao je potpredsjednik Reiner.

Veleposlanik Dowling se složio da Hrvatska i Irska mogu mnogo toga napraviti zajedno, kako na bilateralnom planu, tako i na razini EU-a kao njezine članice. Izrazio je nadu da će se u što skorije vrijeme nastaviti izravni kontakti parlamentaraca dviju zemalja kao i ostalih dužnosnika, ali isto tako i turistička putovanja i  izravni poslovni kontakti hrvatskih i irskih kompanija. Govoreći o Hrvatima u Irskoj, spomenuo je kako se jedan dio njih i vratio u Hrvatsku te stvorio mrežu poslovnih kontakata s irskim kolegama.

Velike mogućnosti za suradnju i razmjenu iskustava vidi i u području poljoprivrede, kao i u realizaciji kulturnih projekata, među ostalim i onih koji govore o  povijesnim vezama Hrvatske i Irske, poput slavnih Iraca koji su živjeli u Hrvatskoj, pisca Jamesa Joycea i grofa Lavala Nugenta koji je u 19. stoljeću bio i zastupnik u  Hrvatskome saboru.