Potpredsjednik Sabora akademik Reiner primio otpravnika poslova u američkom veleposlanstvu Fleminga

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u ponedjeljak otpravnika poslova u Veleposlanstvu SAD-a Marka Lewisa Fleminga s kojim je razgovarao o bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima, transatlantskoj suradnji i euroatlantskim vezama te globalnim političkim aktualnostima.

–Smatram da je u bilateralnim odnosima važan segment upravo međuparlamentarna suradnja i uvijek se zalažem i podržavam parlamentarnu diplomaciju koja otvara mnoga vrata i daje prostor slobodnijoj komunikaciji, istaknuo je akademik Reiner te dodao kako su Hrvatska i SAD partneri i prijatelji koji dobru suradnju njeguju na svim razinama pa tako i parlamentarnoj.

Otpravnik poslova Fleming je rekao kako je upravo parlamentarizam temelj demokracije te da se u svojoj biti zalaže za očuvanje svih demokratskih vrijednosti u društvu. –Uvijek se trebamo zalagati za još dublje i snažnije parlamentarne odnose kako bi ispunili ciljeve izgradnje stabilnih društava i demokracija, naglasio je Fleming. 

Sugovornici su razmijenili mišljenja o daljnjem razvoju političkih, gospodarskih i sigurnosno-obrambenih odnosa dviju država koje dijele iste vrijednosti kao i potencijalima za daljnja ulaganja. Kada je riječ o globalnoj sigurnosnoj situaciji u svijetu, naglašeno je kako je interes obiju strana očuvanje mira i stabilnosti, posebice u ovom dijelu Europe te da Hrvatska u tome može pomoći svojim iskustvom, znanjima i stručnošću. Otpravnik poslova Fleming posebno je istaknuo kako cijeni vještine hrvatskih vojnika koji daju svoj doprinos u NATO misijama.