Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić nazočio svečanosti zatvaranja twinning-projekta

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora Nenad Stazić nazočio je na svečanosti zatvaranja twinning-projekta "Uspostava cjelovitog sustava za zaštitu od diskriminacije".

Pučka pravobraniteljica, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske i Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj organizirali su svečanost zatvaranja twinning-projekta "Uspostava cjelovitog sustava za zaštitu od diskriminacije" financiranog u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2009.

Provedba projekta započela je u studenom 2011. godine, a glavni cilj bio je uspostaviti učinkovit i djelotvoran sustav za borbu protiv diskriminacije, u svrhu podizanja razine zaštite od diskriminacije u Republici Hrvatskoj. Projekt je ojačao kapacitete dviju korisničkih institucija - pučke pravobraniteljice kao središnjeg tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kao državnog tijela koje je aktivno uključeno u borbu protiv diskriminacije.

Rezultati projekta ukazuju da je uspostavljen učinkovitiji sustav za provedbu antidiskriminacijskog zakonodavstva, izrađen je učinkovit sustav statističkog praćenja i dokumentiranja slučajeva diskriminacije te je uspostavljen sustav pomoći žrtvama diskriminacije.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić u pozdravnom govoru istaknuo je da je zaštita od diskriminacije u Republici Hrvatskoj na zadovoljavajućoj razini, no to ne znači da nastojanja na području zaštite ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije prestaju. 
– Ustavom i zakonom zajamčena ljudska prava treba sustavno štititi jer predstavljaju temelj pravednosti i mira u društvu, a Ured pučkog pravobranitelja je stožerna institucija za bolje i pravednije društvo, istaknuo je Stazić. 
 

Autor: Služba za medije