Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Furio Radin primio austrijskog veleposlanika Josefa Markusa Wuketicha

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Furio Radin primio je u četvrtak veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Josefa Markusa Wuketicha.

Potpredsjednik Radin i veleposlanik Wuketich razgovarajući o bilateralnim odnosima Hrvatske i Austrije, posebno su se osvrnuli na njihov gospodarski aspekt. – Austrija je drugi strani investitor u Hrvatskoj, treći trgovinski partner, a Austrijanci, treća najvažnija skupina turista koja posjećuje Hrvatsku, podsjetio je veleposlanik Wuketich. 

–  Nakon što je Hrvatska postala dio Schengenskog prostora i eurozone, gospodarska razmjena može se još više intenzivirati, kazao je Radin, ukazujući i na mogućnost austrijskih investicija u područje željezničke infrastrukture. Posebno je naglasio kako bi razvoj željeznice i njezina modernizacija doprinijela ne samo poboljšanju trgovinske razmjene, već i turizma, te općenito poboljšanju kvalitete života stanovnika.  

Sugovornici su važnim ocijenili i intenziviranje odnosa dviju država u okviru Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji Hrvatskoj i Austriji kao članicama EU-a, otvaraju mogućnosti za suradnju i zajedničke projekte na područjima ekologije, gospodarenja vodom, obnovljivih izvora energije i digitalizacije.

Razgovaralo se i o nacionalnim manjinama i dvojezičnosti u Hrvatskoj i Austriji, kao i o situaciji u Ukrajini.