Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Davorko Vidović primio izaslanstvo Republike Indonezije

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Indonezija Davorko Vidović i član skupine Davor Ivo Stier primili su u utorak izaslanstvo Indonezijsko-hrvatske skupine prijateljstva Zastupničkog doma Republike Indonezije. 

Voditelj skupine Vidović poželio je dobrodošlicu izaslanstvu, ocijenivši bilateralne odnose dviju zemalja dobrim i bez otvorenih pitanja, čemu svjedoče uzajamni posjeti na visokim razinama. – Unatoč razlikama u veličini država, naša je suradnja sve bolja i potpunija, a takve političke odnose smatram dobrom podlogom za bolju gospodarsku suradnju koja je još uvijek skromna, ali s puno potencijala, rekao je Vidović. 

Istaknuo je kako su u postupku dogovaranja tri važna memoranduma o suradnji: u području turizma, obrambenoj industriji te u području visokog obrazovanja. Naglasio je kako je Hrvatska ove godine postala članicom Schengenskog prostora i uvela euro kao službenu valutu, što otvara dodatne mogućnosti za hrvatske luke. Posebno je pohvalio snažnu privrženost Indonezije ciljevima Pariškog klimatskog sporazuma te njihovim vidljivim uspjesima u zaustavljanju deforestacije i obnovi šumskih potencijala. 

Predsjednik Indonezijsko-hrvatske skupine prijateljstva Ferdiansyah također je ocijenio odnose Hrvatske i Indonezije dobrim i prijateljskim. Izrazio je nadu za jačanjem gospodarske suradnje u brojnim granama, posebice u turizmu, obrazovanju i sportu. Izvijestio je članove skupine o predstojećim izborima u Indoneziji te aktivnostima u Savezu država jugoistočne Azije (Association of Southeast Asian Nations – ASEAN). Također je istaknuo kako bi ukidanje viza za indonežanske građane s običnim putovnicama pridonijelo još boljim odnosima dviju država.