Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Davorko Vidović i Domagoj Hajduković održali sastanak s veleposlanikom Države Katar šeikom Mohammedom Yousefom J.J. Al-Thanijem

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Davorko Vidović i predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održali su u četvrtak sastanak s veleposlanikom Države Katar šeikom Mohammedom Yousefom J.J. Al-Thanijem s kojim su razgovarali o sveukupnim bilateralnim odnosima te mogućnostima za unaprjeđenje gospodarskih veza dviju država. 

–Suradnja naših država, koja traje već preko trideset godina, nam je važna i voljeli bismo da se velike gospodarske mogućnosti još više prošire, a potencijali postoje na području energetike posebice kroz LNG terminal na otoku Krku koji se može iskoristiti za distribuciju katarskoga plina za ovu regiju, naglasio je Vidović. Potpredsjednik Sabora je također predstavio i hrvatske proizvode vojne namjene te prehrambene proizvode s halal certifikatom naglasivši kako oni, uz turizam, predstavljaju dobru osnovu za jačanje daljnje suradnje Hrvatske i Države Katar. 

Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković je rekao kako smatra da za jačanje gospodarskih odnosa trebaju i intenzivnije političke veze dviju država, posebno kada je riječ o razmjeni delegacija na svim razinama.–Smatram da bi se trebali okrenuti tim odnosima, ali i jačati akademsku suradnju na dobrobit obiju država, a suradnja u području gospodarstva treba biti usmjerena na energetiku i turizam, istaknuo je Hajduković. 

Veleposlanik Al-Thani je naglasio kako Hrvatsku smatraju važnim partnerom u regiji te rekao kako smatra da se, nakon ispunjavanja važnih vanjskopolitičkih ciljeva-ulaska u europodručje i Schengenski prostor, Hrvatska može posvetiti daljnjem razvoju odnosa s državama Bliskog istoka, a među njima i Državom Katar. –Kada je riječ o prehrambenim proizvodima mogu potvrditi da se oni već nalaze na policama naših supermarketa, a kada govorimo o razmjeni na vojnom području, želim istaknuti kako sam osobno uručio pozivnicu vojnim dužnosnicima u Hrvatskoj za sudjelovanje na prošlogodišnjoj međunarodnoj izložbi oružja koja se održava u našoj zemlji, rekao je katarski veleposlanik. Zaključio je kako su otvoreni za svaku vrstu suradnje s Hrvatskom te da uz potpisivanje sporazuma i posjete delegacija očekuje i konkretne aktivnosti kojima bi se intenzivirali odnosi dviju država u budućnosti.