Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner na svečanosti otvaranja kongresnog centra na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman"

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner sudjelovao je u četvrtak na svečanosti otvaranja kongresnog centra na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman", uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministra obrane Marija Banožića.

Tom prigodom je ministar Banožić naglasio vrijednost samog projekta, ali i vrijednost projekta za rad Sveučilišta obrane i sigurnosti. –Uistinu je impresivno svjedočiti transformaciji nekadašnjeg Časničkog doma u moderan multifunkcionalan Kongresni centar koji će koristiti Hrvatska vojska i Sveučilište obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman", rekao je Banožić.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Akademik Željko Reiner u svom obraćanju je istaknuo ponos na Hrvatsku vojsku i njenu transformaciju koja je, kako je rekao, pri formiranju i u samom početku Domovinskog rata vojnu izobrazbu prolazila na kratkim tečajevima, a praksu stjecala na prvim crtama i najtežim bojištima diljem Lijepe naše. –Danas je naša vojna izobrazba prepoznata na međunarodnoj razini i brojne druge zemlje upućuju na školovanje u Hrvatsku pripadnike svojih oružanih snaga, zaključio je Reiner.

Čestitavši ministru Banožiću na izgradnji Kongresnog centra predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao da time Sveučilište obrane i sigurnosti i Hrvatska vojska dobivaju prestižne prostore za odvijanje nastave, stručnih simpozija, obrazovnih ciklusa i konferencija. Naglasio je kako je Hrvatska vojska stup države, institucija, naroda i društva te rekao kako je obrambeni proračun najveći je do sada i iznosi milijardu eura. 

Najavivši nova ulaganja u modernizaciju Hrvatske vojske predsjednik Vlade je istaknuo kako će iduća godina biti godina u kojoj će se strateški položaj Hrvatske u obrambenom i sigurnosnom smislu potpuno promijeniti. –Ulaganje koje je čekalo više desetaka godina, ulaganje u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo s odabirom višenamjenskih borbenih aviona Rafale znači potpuno novi strateški položaj Hrvatske, a tako snažno, moderno, suvremeno, sposobno ratno zrakoplovstvo, između Njemačke i Grčke, u ovom dijelu Europe neće imati nitko, rekao je Plenković.