Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec primila predstavnike udruge za razvitak hrvatskih otoka "Otočni sabor"

Zagreb - Potpredsjednica Hrvatskoga sabora i predsjednica Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Dragica Zgrebec primila je predstavnike udruge za razvitak hrvatskih otoka "Otočni sabor". 

Predstavnici "Otočnog sabora" predali su potpredsjednici Zgrebec tekst Prijedloga izmjena Zakona o otocima te ju upoznali s ključnim problemima otočnog života. Zbog specifičnosti života i problema na malim otocima istaknuta je potreba za zakonskim razlikovanjem malih od velikih otoka. Pitanje prometne povezanosti, subvencioniranje vode za gospodarstvenike, prijevoz goriva, kontrola divljači na otocima te najavljeno poskupljenje karata za trajektni prijevoz u sezoni dio su problema i pitanja koja zahtijevaju hitna i konkretna rješenja, ako se želi sačuvati život na otocima i omogućiti jednake šanse za razvoj kao i u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske.

Predstavnici "Otočnog sabora" izvijestili su potpredsjednicu Zgrebec da se Otočno vijeće nije sastalo oko godinu dana te predložili da se razmotri osnivanje Povjerenstva za nadziranje upravljanja otočnim razvitkom u koje bi ušli predstavnik Lokalne akcijske grupe i predstavnik "Otočnog sabora". 

Potpredsjednica Hrvatskoga sabora i predsjednica Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Zgrebec pozdravila je inicijativu predstavnika "Otočnog sabora" za održavanje tematske sjednice Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije o otvorenim pitanjima i rješavanju postojećih problema kao i mogućnostima gospodarskog opstanka i razvoja na otocima. Potpredsjednica Zgrebec je istaknula da se ulaskom Hrvatske u članstvo EU otvaraju nove mogućnosti za korištenje sredstava iz EU fondova.
 

Autor: Ured potpredsjednice Dragice Zgrebec