Posavec Krivec na Parlamentarnoj skupštini SEECP-a: Potrebni su novi mehanizmi suradnje temeljeni na europskim vrijednostima i vladavini prava s ciljem pune integracije zemalja Jugoistočne Europe u EU

Budva, Crna Gora – Voditeljica saborskog Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (PS SEECP) Ivana Posavec Krivec i Jure Brkan, član Izaslanstva, sudjelovali su od 17. do 19. svibnja na zasjedanju Parlamentarne skupštine SEECP-a u Budvi.

Prvog dana zasjedanja održan je sastanak Stalnog odbora te sastanci tri opća odbora: Općeg odbora za gospodarstvo, infrastrukturu i energetiku, Općeg odbora za pravosuđe, unutarnju politiku i sigurnosnu suradnju i Općeg odbora za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i znanost.
Na sastanku Općeg odbora za pravosuđe, unutarnju politiku i sigurnosnu suradnju razmatrani su nacrti izvještaja i rezolucije s temom „Njegovanje povezanosti među članicama SEECP-a, u poštivanju univerzalnih vrijednosti i sankcioniranju ničim izazvane ruske invazije na Ukrajinu“, dok su na sastanku Općeg odbora za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i znanost“ razmatrani nacrti izvještaja i rezolucije s temom „Visoko obrazovanje u zemljama Jugoistočne Evrope: Unapređenje kvalitete nastave i znanstvenih (akademskih) istraživanja“.

Izabrani su predsjedatelji odbora za razdoblje od sljedećih godinu dana, kada predsjedanje Parlamentarnom skupštinom SEECP-a preuzima Sjeverna Makedonija. Odbore za pravosuđe i za socijalni razvoj vodit će Priština, a Odbor za gospodarstvo Sjeverna Makedonija. Tijekom sastanka Stalnog odbora, utvrđen je tekst završne deklaracije koji je i usvojen na plenarnoj sjednici. Uz to je usvojen i program rada Parlamentarne skupštine SEECP-a za razdoblje 2023. – 2024. godine.

Deseta plenarna sjednica okupila je sudionike iz Atene, Beograda, Bukurešta, Ljubljane, Prištine, Sarajeva, Skopja, Sofije, Tirane, Zagreba i domaćina Podgorice. Kao gosti bili su predstavnici RCC-a, CEI-a, a skupu se prigodno obratio i Dritan Abazović, predsjednik Vlade Crne Gore. 
Tema plenarne sjednice bila je „10 godina Parlamentarne skupštine SEECP-a. Sljedeće desetljeće za bolju integraciju i jasniju europsku perspektivu Regije. Zajedno u SEECP-u – Zajedno u EU“. Tijekom dva dana rada članovi saborskog Izaslanstva aktivno su sudjelovali u raspravama na općim odborima, Stalnom odboru i plenarnoj sjednici. Ponovno su otvorene teme dijaloga na relaciji Beograd – Priština, ruske agresije na Ukrajinu, sjedišta Stalnog tajništva i Ad hoc radne skupine za pitanja europskih integracija.

U svom obraćanju na plenarnoj sjednici Ivana Posavec Krivec posebno je ukazala na potrebu daljnjeg otvorenog dijaloga među članicama SEECP-a. Pozvala je na veću usredotočenost na zajedničke teme i ciljeve koji će i dovesti do pune integracije zemalja JIE u EU, istaknuvši pritom potrebu pronalaženja novih mehanizama suradnje temeljenih na europskim vrijednostima i vladavini prava.