Održana 26. sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika kojom je predsjedao predsjednik Sabora Jandroković

Zagreb - Održana je 26. sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika kojom je predsjedao predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Tema sjednice bila je promjena načina rada Hrvatskoga sabora u predstojećem razdoblju.

Predsjednik Jandroković je u izjavi za medije nakon sjednice Predsjedništva podsjetio da je Hrvatski sabor zbog epidemije Covid-19 izmijenio Poslovnik i donio članak 293.b koji je regulirao njegov način rada za vrijeme epidemije.

Budući da je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o proglašenju prestanka te epidemije u Hrvatskoj, predsjednik Jandroković najavio je nastavak rada Hrvatskoga sabora na način kao prije početka epidemije.

Stoga, više se neće moći raditi u drugim saborskim dvoranama nego samo u Velikoj vijećnici; zastupnici i zastupnice neće se više moći uključivati putem elektroničkim, odnosno audio i/ili videokonferencijskim putem, niti će biti takve mogućnosti glasovanja, a također će i rad saborskih radnih tijela biti moguć samo uz nazočnost njihovih članova.

Isto tako, istaknuo je predsjednik Jandroković, produžuju se i minutaže za govore saborskih zastupnika. Tako pojedinačna rasprava više neće trajati pet minuta, već deset minuta, klubovi će umjesto deset minuta moći govoriti po 15 minuta, a predlagatelji će umjesto 20 minuta moći govoriti pola sata.

Predsjedavatelji sjednicom će biti dužni dati stanke, ne samo formalno, već zaista u trajanju od deset do 30 minuta te će zastupnici govoriti sa svojih mjesta u pojedinačnim ili odgovorima na replike.

Predsjednik Jandroković zaključno je kazao da se Predsjedništvo složilo kako ovaj način rada Hrvatskoga sabora počinje vrijediti od sutrašnjeg dana. 

Autor: Hina / Ured predsjednika