Održan okrugli stol o slobodnoj nedjelji i dostojanstvenom radnom vremenu

Zagreb – U organizaciji predsjednice Odbora za poljoprivredu Marijane Petir u utorak je u Hrvatskome saboru održan okrugli stol “Slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme“ te u tom smislu i Izmjene i dopune Zakona o trgovini o kojima će sutra biti održana rasprava na saborskoj sjednici. Okrugli stol je okupio predstavnike nadležnih državnih tijela, donositelja odluka, sindikata, poslodavaca te stručne i zainteresirane javnosti.

Petir je uvodno rekla kako je cilj ovog okruglog stola skrenuti pozornost na činjenicu da prema sadašnjem zakonu trgovine u Hrvatskoj mogu raditi svih 365 dana u godini, 24 sata na dan te da takvo stanje nije u skladu s međunarodnim propisima kao ni s ustavnim vrednotama koje radnicima garantiraju pravo na tjedni odmor i koje Hrvatsku definiraju kao socijalnu državu.

–U sektoru trgovine većinu zaposlenih čine žene koje rade neprekinuto i po nekoliko tjedana bez dana odmora za plaće koje su prema podacima FINA-e manje od prosjeka poduzetnika Hrvatske. Nadalje, te su žene gurnute na marginu, od njih se traži da su stalno na raspolaganju i ne daje im se mogućnost izbora, a nemaju moć da se izbore za sebe jer nemaju čak niti granski kolektivni ugovor koji bi ih štitio, a o kojem se pregovara punih 14 godina. U rijetkim slučajevima, kada u zamjenu za rad nedjeljom, žene zaposlene u trgovini dobiju neki drugi slobodan dan u tjednu, to ne može biti adekvatna zamjena jer drugi članovi obitelji taj dan nemaju slobodan, upozorila je Petir.

Dodala je kako je do sada dva puta inicirala izmjene Zakona o trgovini, koje su i usvojene u Saboru, no, kako je istaknula, Ustavni sud je oba puta odredbe toga zakona stavio van snage zbog prigovora trgovačkih lanaca. Upravo iz tog razloga zastupnica Petir je poticala dijalog sa svim zainteresiranim stranama kako bi svoja nastojanja usmjerili prema pronalaženju trajnog rješenja za ovo pitanje, koje je, kako je istaknula, između ostaloga i civilizacijsko.

–Pitanje slobodne, neradne nedjelje je toliko životno važno da se mora regulirati na državnoj razini, rekao je osnivač Hrvatskog saveza za slobodnu nedjelju fra Bože Vuleta dodavši kako o kvaliteti usklađenosti radnog i privatnog vremena uvelike ovisi funkcioniranje i kvaliteta svih ključnih čimbenika dobrobiti jednog društva. Rekao je također kako se nada da je kompromisno rješenje koje je predloženo u Nacrtu Zakona prihvatljivo svim socijalnim partnerima i da je ono formalno-pravno održivo.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je predstavio prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o trgovini kojim se predlaže da poslodavci mogu birati 16 nedjelja koje će biti radne, dok bi po tom prijedlogu ostale nedjelje biti neradne. –Pitanje osiguranja slobodne nedjelje za zaposlene u trgovini je civilizacijski doseg te čini pozitivni korak prema pronalaženju trajnog rješenja u regulaciji radnog vremena u djelatnosti trgovine, a kako bi se pronašao potreban balans za funkcioniranje kako zaposlenika, tako i poslodavaca, rekao je Filipović. Dodao je i kako se Izmjenama i dopunom Zakona o trgovini, koje su u saborskoj proceduri, uređuje temeljno pravo na tjedni odmor te pitanje ravnoteže privatnog i poslovnog života naših građana, a što se upravo kroz ispitivanje javnog mijenja pokazalo važnim za hrvatske građane.

–U svrhu prilagodbe, odnosno pripreme gospodarskih subjekata na primjenu normativnog rješenja iz ovoga Zakona, ovim Konačnim prijedlogom zakona se određuje stupanje na snagu ovoga Zakona 1. srpnja 2023. godine. Sukladno navedenom, u 16 radnih nedjelja ne ubrajaju se nedjelje koje su kod trgovca bile radne u 2023. godini prije stupanja na snagu ovoga Zakona. Također, ovim Konačnim prijedlogom zakona propisuje se obveza provođenja procjene učinka ovoga Zakona u roku od godine dana kako bi se odgovarajuće procijenilo učinak primjene rješenja iz ovoga Zakona., zaključio je ministar.

Govoreći na okruglom stolu vlasnik KTC trgovačke mreže Ivica Katavić je istaknuo kako je prije tri godine uveo slobodnu nedjelju u svojim trgovinama te dodao da nije otpustio niti jednog radnika zbog te odluke niti zabilježio poslovni gubitak, nego upravo suprotno. –Od tada smo nekoliko puta podizali plaće, bilježimo dobre financijske rezultate i imamo zadovoljne radnike, a tu našu odluku podržala je i šira društvena zajednica, rekao je Katavić.

Znanstvenica s Odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta Ivana Brstilo Lovrić predstavila je istraživanja na kojima je radila, a koja su pokazala da bi se potrošači bez problema mogli preorijentirati na kupovinu neki drugi dan umjesto nedjelje, dok su radnici bez obzira na svoju vjersku pripadnost ili različiti obiteljski status, redom izjavili kako im je nedjelja nezamjenjivi dan. –Radnici koji rade nedjeljom osjećaju se premoreno i iscrpljeno, a povećava se mogućnost njihova oboljenja. Prava socijalna cijena rada nedjeljom vraća se i poslodavcima jer premoreni radnici ne mogu raditi dobro i precizno, rekla je Brstilo Lovrić koja je istaknula kako se 70 posto mladih koji su sudjelovali u istraživanju o potrošačkim i tehnološkim praksama mladih, protivi radu nedjeljom.

U okviru okruglog stola održan je panel koji je bio svojevrsni dijalog socijalnih partnera, a na kojem su svoje stavove izrekli pomoćnik ministra u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić, predsjednica Sindikata trgovine u SSSH Zlatica Štulić, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever, savjetnik predsjednika u Hrvatskog gospodarskoj komori Josip Zaher, savjetnik u Hrvatskoj obrtničkoj komori Filip Mance i predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Republike Hrvatske Damir Aščić.

Zastupnica Petir je na kraju još jednom podsjetila da je važno da nedjelja bude neradna kako bi bila slobodna, kako bi se očuvalo ljudsko dostojanstvo i kako bi se zajednica, obiteljska ili društvena mogla izgraditi te na taj način pridonijeti razvoju hrvatskog društva. –Rješenja propisana ovim zakonima rezultat su dugotrajnog i sustavnog dijaloga sa socijalnim partnerima te se nadam da će Zakon o trgovini biti usvojen bez intervencija i novih iznimaka, a na zadovoljstvo svih zaposlenih u trgovini, posebice žena, trgovkinja, kojima uoči Međunarodnog dana žena posvećujem ovaj okrugli stol, zaključila je Petir.