Odbor za europske poslove donio Radni program za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2023. godinu

Zagreb - Odbor za europske poslove je na svojoj 60. sjednici, održanoj na jedanaestu obljetnicu ratifikacije Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u Hrvatskom saboru, donio Radni program za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2023. godinu

Radni program je instrument odabira dokumenata Europske unije o čijim stajalištima radna tijela Sabora i Odbor za europske poslove žele raspravljati, a temelji se na godišnjem Programu rada Europske komisije. Vlada, odmah po usvajanju, dostavlja Odboru za europske poslove stajališta o dokumentima Europske unije te ih Odbor prosljeđuje matičnim radnim tijelima.

Matična radna tijela mogu donijeti mišljenja o stajalištima, nakon čega o stajalištima raspravlja i Odbor za europske poslove, koji donosi zaključke na osnovi kojih Vlada djeluje u institucijama Europske unije. Dinamika zaprimanja stajališta ovisi o dinamici objave prijedloga zakonodavnih akata i drugih dokumenata na razini Europske unije radi čega se rad po radnom programu za određenu godinu obično nastavlja i u sljedećoj godini. Kako su epidemiološke okolnosti i ruska agresija na Ukrajinu značajno utjecali na dinamiku europskog zakonodavnog procesa, tijekom 2023. nastavit će se rad na dokumentima slijedom radnih programa za prethodne dvije godine, 2021. i 2022.

Nakon što su potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica i švedska veleposlanica u Hrvatskoj Diana Helen Madunic Odboru za europske poslove predstavile Program rada Europske komisije za 2023. godinu i prioritete švedskog predsjedanja Vijećem Europske unije, predsjednik Odbora uputio je poziv radnim tijelima da dostave obavijesti o prijedlozima zakonodavnih i nezakonodavnih akata i inicijativama Europske komisije iz njihovog djelokruga radi uvrštavanja u ovogodišnji Radni program.

Pozivu se odazvalo 17 radnih tijela, te je Odbor za europske poslove na osnovi njihovih prijedloga donio Radni program za 2023. koji sadrži ukupno 27 prioritetnih prijedloga zakonodavnih akata Europske unije i 51 inicijativu u sklopu kojih Europska komisija planira objavljivati prijedloge zakonodavnih i nezakonodavnih akata tijekom ove godine.