Obilježena 125. godišnjica Interparlamentarne unije

Ženeva - Interparlamentarna unija obilježila je jučer, 30. lipnja, 125 godina globalnoga parlamentarnog djelovanja na rješavanju sukoba i izgradnji demokracije. Svečanost se održala u Palači naroda u Ženevi. 

Ova najstarija multilateralna politička organizacija na svijetu odigrala je važnu ulogu u stvaranju Ujedinjenih naroda, uspostavljanju međudržavnih odnosa tijekom Hladnoga rata, uključivanju žena na političku scenu, tranziciji ratom zahvaćenih zemalja u demokraciju te postavljanju međunarodnih standarda u izbornim procesima i parlamentarnim metodama rada.

Predsjednik IPU-a Abdelwahad Radi rekao je kako se demokracija uvijek suočava s novim izazovima. Razočaranje javnosti tradicionalnim političkim djelovanjima dovodi do povećane marginalizacije pojedinih skupina u društvu te podriva mir i demokraciju, istaknuo je. Parlamentarci koji predstavljaju volju naroda moraju izmijeniti način razmišljanja i političkog djelovanja te se ponovo povezati s ljudima na nekonfliktan i učinkovitiji način, dodao je Radi.

Obilježavanjem 125. obljetnice IPU-a prestao je šesnaestogodišnji mandat glavnog tajnika Andersa B. Johnssona. Novim glavnim tajnikom IPU-a imenovan je Kamerunac Martin Chungong, izabran na izborima 24. ožujka 2014. na 130. godišnjem zasjedanju Interparlamentarne unije. 

Interparlamentarna unija osnovana je 1889. godine kao međunarodna organizacija parlamenata suverenih država sa sjedištem u Ženevi. Danas ona okuplja zastupnike nacionalnih parlamenata, koji u svom radu razmatraju važna međunarodna pitanja, doprinose promicanju zaštite ljudskih prava i pomažu u konsolidaciji predstavničkih institucija širom svijeta. Organizacija djeluje u skladu s idejama vodiljama: sloboda, mir u svijetu, jednakost i poštivanje demokratskih načela. Na svečanosti obilježavanja 125. obljetnice pacifička otočna država Tonga formalno je primljena kao 164. članica IPU-a. Uz 164 parlamenta IPU trenutačno okuplja i deset pridruženih članova. 
 

Autor: Služba za medije