Nino Raspudić primio bugarsku veleposlanicu Genku Vasilevu Georgievu i predstavnike Nacionalne zajednice Bugara u Hrvatskoj

Zagreb – Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Bugarska Nino Raspudić održao je sastanak s veleposlanicom Bugarske Genkom Vasilevom Georgievom te predsjednikom Nacionalne zajednice Bugara u Hrvatskoj Raškom Ivanovom i tajnicom Nacionalne zajednice Bugara Dianom Glasnovom. 

Sugovornici su se složili kako dvije države njeguju tradicionalno prijateljske odnose te kako, iako geografski udaljene, Hrvatska i Bugarska dijele mnoge sličnosti. Na sastanku je također izražena nada u intenzivniju gospodarsku suradnju dviju država i osnaživanje izravne suradnje poslovnih ljudi Hrvatske i Bugarske. 

Veleposlanica Georgieva i gosti iz Nacionalne zajednice Bugara izvijestili su zastupnika Raspudića o svojoj inicijativi održavanja komemoracije bugarskim dragovoljcima palim za slobodu Hrvatske u Domovinskome ratu te zamolili za pomoć oko organizacije obilježavanja. Zastupnik Raspudić podržao je inicijativu i ponudio pomoć Skupine prijateljstva i resornih saborskih radnih tijela.

U nastavku razgovora veleposlanica je izvijestila o rezultatima parlamentarnih izbora u Bugarskoj održanima u travnju ove godine, a sugovornici su razmijenili mišljenja o ulasku Bugarske u Schengenski prostor. Dužnosnici su također razgovarali o geopolitičkim odnosima u regiji, potencijalima kulturne suradnje te povijesnim vezama dviju država, posebno u svijetlu zajedničkog korištenja glagoljice bugarskog i hrvatskog naroda kroz povijest. Kao primjer tome, veleposlanica je navela „Hrvatski glagoljski molitvenik“ koji se čuva u Nacionalnoj knjižnici sv. Ćirila i Metoda u Sofiji.