Natalija Martinčević i Ivan Ćelić sudjelovali na 146. zasjedanju Interparlamentarne unije

Manama/Bahrein – Članovi saborskog izaslanstva pri Interparlamentarnoj uniji Natalija Martinčević i Ivan Ćelić sudjelovali su na 146. redovnoj skupštini IPU-a koja je održana od 11. do 15. ožujka u Manami u Bahreinu. 

Na skupštini je sudjelovalo gotovo 140 parlamentarnih izaslanstava, a glavna tema je bila "Promicanje mirnog suživota i uključivih društava: borba protiv netolerancije". Za vrijeme zasjedanja, hrvatski su zastupnici sudjelovali u radu nekoliko tijela organizacije, radionica i popratnih događaja. 

Zastupnica Natalija Martinčević, voditeljica Izaslanstva, imala je uvodno izlaganje na radionici o razminiranju pod naslovom "Humanitarno razminiranje kao preduvjet trajnog mira" koji su zajednički organizirali IPU i Izaslanstvo Ukrajine pri IPU-u. U njemu je iznijela hrvatska iskustva u razminiranju u posljednjih 30 godina te izvijestila sudionike o pomoći koju Hrvatska pruža Ukrajini u tom smislu.

Zastupnik Ivan Ćelić je održao govor u sklopu glavne teme skupštine u kojem je naglasak stavio na hrvatska iskustva u zaštiti nacionalnih manjina i njezin ustavni model i praksu. Ćelić je, kao stalni član Savjetodavne grupe za zdravstvo IPU-a, u ime glavnog tajnika IPU-a Martina Chungonga, održao uvodno obraćanje na popratnom događaju organiziranom sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom pod nazivom “Priprema mladih za siguran, zdrav i ispunjen život: parlamentarci unapređuju sveobuhvatni spolni odgoj sa i za svoje zajednice”.

Skupština je završila 15. ožujka usvajanjem nekoliko završnih dokumenata od kojih su najvažniji Deklaracija iz Maname o glavnoj temi 146. skupštine te ona o kibernetičkom kriminalu.