Mato Arlović primio u nastupni posjet veleposlanicu Države Izraela Yael Rubinstein

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Mato Arlović primio je u nastupni posjet Yael Rubinstein, veleposlanicu Države Izraela u Republici Hrvatskoj, sa sjedištem u Beču. 

Tema razgovora bili su predstojeći izbori u Hrvatskoj, zakonodavna aktivnost Sabora te mogućnost bolje gospodarske suradnje Hrvatske i Izraela. 

Potpredsjednik Sabora Arlović je naglasio kako će se izbori održati u razdoblju između studenoga ove i travnja iduće godine te da će se SDP i HDZ najjače konfrontirati. Nada se ipak pobjedi svoje stranke (SDP)i ostanku postojeće koalicije na vlasti. Što se parlamentarne aktivnosti Sabora tiče, pojasnio je da je ona bogata budući da se radi na usklađenju hrvatskog s europskim zakonodavstvom. Napomenuo je da će taj posao biti gotov do kraja listopada ove godine. Osvrnuo se i na ostale zakone koji trebaju biti doneseni, a odnose se na reforme u gospodarstvu, pravosuđu, upravi, zdravstvu i školstvu.

Posebnu pažnju sugovornici su posvetili gospodarskim odnosima dviju zemalja, a potpredsjednik Sabora Arlović je istaknuo da je Hrvatska posebno zainteresirana za bolje prometno povezivanje s Izraelom, što bi i izraelskom narodu bilo od koristi jer bi ga povezalo s istočnom i srednjom Europom.

U sklopu posjeta Hrvatskom saboru veleposlanicu Yael Rubinstein primile su u odvojenim susretima i zastupnice u Hrvatskom saboru Ljubica Lalić i Vesna Pusić. U oba razgovora teme su bile predstojeći izbori u Republici Hrvatskoj, aktualna politička situacija u obje zemlje, hrvatska nastojanja glede pridruživanja Europskoj uniji te mogućnost još bolje suradnje Hrvatske i Izraela. Naglašeno je da će sve stranke na izborima u Hrvatskoj nastupiti samostalno te da se ne očekuju bitni pomaci na političkoj sceni. Što se pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji tiče iskazan je stav da taj put neće biti lagan, tim više što je rok 2007. godina. No, jasna je spremnost svih stranaka da zadani cilj bude ostvaren. Kao zajedničke interese i polja na kojima naše zemalja mogu graditi još bolje odnose, sugovornice su istaknule turizam te pristup tržištu Europske unije.

Rubinstein je rekla kako joj je zadatak produbiti odnose Hrvatske i Izraela na političkom i gospodarskom planu te da nakon ovih razgovora vidi kako ima prostora za suradnju.

Autor: Služba za odnose s javnošću