Mato Arlović primio potpredsjednicu Europskog parlamenta Catherine Lalumiere

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Mato Arlović primio je u radni posjet potpredsjednicu Europskog parlamenta Catherine Lalumiere.

Središnja tema razgovora bila je iračka kriza te stav međunarodne zajednice, posebice država europskog kontinenta, kada je riječ o vojnoj akciji. Lalumiere je naglasila da Europski parlament ne isključuje silu, ali tek onda kada su posve isključena sva mirna sredstva. Dodala je da se sve treba odvijati u pravnom okviru.

Hrvatska u potpunosti podržava ovakvo tretiranje iračke krize. Arlović i Lalumiere suglasili su se da posljednji događaji pokazuju kako je važno da Europa bude ujedinjena i nastupa zajedno. U tom smislu trebalo bi ubrzati proces pridruživanja i primanja novih članica, onih koje u potpunosti zadovoljavaju sve uvjete koje pred njih stavlja Europska zajednica.

Lalumiere konstatirala je da je posljednja kriza oko Iraka proizvela ozbiljne posljedice po jedinstvo EU-a. "Izašle su na vidjelo velike razlike u stavovima, jer iako je Vijeće ministara još ranije zauzelo zajednički stav, Ujedinjeno Kraljevstvo i Španjolska potom su počeli samostalno nastupati, kazala je i dodala da, bez obzira na trenutačnu situaciju, želi biti optimistimistična.

Arlović je naglasio da je Hrvatska u potpunosti na strani EU-a, a da je SAD-u dala dopuštenje samo za prelete, slijetanja na hrvatske aerodrome, te punjenje gorivom civilnih zrakoplova i to isključivo u izvanrednim okolnositma. Hrvatska je svejedno doživjela kritiku američkog veleposlanika zbog hrvatskog stava da vojna akcija može biti isključivo vezana uz odluke, odnosno odobrenje UN-a.

”Hrvatska je željela izraziti svoj stav da je borba protiv međunarodnog terorizma legalna i legitimna, ali u okviru odluka koje donosi međunarodna zajednica.”, naglasio je Arlović.
 

Autor: Služba za odnose s javnošću