Marijana Petir primila austrijskog veleposlanika Josefa Markusa Wuketicha

Zagreb – Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir primila je u četvrtak veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Josefa Markusa Wuketicha. 

Predsjednica Odbora Petir i veleposlanik Wuketich su se usuglasili kako je dobru bilateralnu i gospodarsku suradnju između dviju država potrebno nastaviti, ali i raditi na njenom unaprjeđenju i to posebno u okviru parlamentarne suradnje, o temama od zajedničkog interesa. 

Petir je austrijskom veleposlaniku predstavila Deklaraciju Hrvatskoga sabora o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od genetski modificiranih organizama, izvijestivši ga kako je Deklaracija upućena nadležnim radnim tijelima parlamenata država u Alpe-Adria-Dunav području, pa time i austrijskom Parlamentu. Tom prilikom Odbor za poljoprivredu Hrvatskoga sabora pozvao je na prihvaćanje Deklaracije, a sve s namjerom očuvanja prirodnih bogatstava i bioraznolikosti ovog područja, kao zaloga za budućnost generacija koje dolaze.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima suradnje i prenošenja iskustava u ekološkoj proizvodnji, zaštiti proizvoda s oznakom geografskog podrijetla, te uključivanju lokalno proizvedenih proizvoda u ponudu ruralnog turizma. Uzimajući u obzir iste interese dviju država u sektoru šumarstva, sudionici su se usuglasili o važnosti poštivanja načela suspsidijarnosti u provedbi svih europskih politika, pa tako i onih za šume, a taj stav zastupaju i nadležna državna tijela Republike Hrvatske i Republike Austrije. 

Petir je zahvalila veleposlaniku na pomoći koju su Republika Austrija, njeni građani, Biskupija Železno i druge organizacije osigurali za stanovnike potresom pogođenih područja. 

- Biskupija Železno prikupila je pomoć, a isti iznos sredstava osigurala je i Zemaljska Vlada Gradišća, te je od ovih sredstava osigurana potpora za izgradnju šest obiteljskih kuća na potresom pogođenom području Banovine i jedne kuće na području Grada Zagreba, rekao je Wuketich i podsjetio kako je Vlada Republike Austrije dva dana nakon potresa, u okviru europskog mehanizma pomoći, uputila 83 stambena kontejnera na potresom pogođena područja te da udruga „Seljaci za seljake“ pomaže stradalima u potresu donacijom drvenih kuća.