Luka Bebić: veliki izgledi za završetak pregovora u lipnju

Bruxelles - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da postoje veliki izgledi za zaključivanje pregovora do kraja lipnja istaknuvši da je Hrvatska učinila sve što je trebalo u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava i da je sada završetak pregovora stvar političke odluke. 

Bebić je u srijedu i četvrtak sudjelovao na Zajedničkom parlamentarnom sastanku na temu "Zapadni Balkan - prema integriranijoj Europi" na kojoj su sudjelovali zastupnici Europskog parlamenta, nacionalnih parlamenata zemalja članica i zemalja kandidata i potencijalnih kandidata. Bebić je tijekom boravka u Bruxellesu imao bilateralne sastanke s predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyem Buzekom, supredsjedateljem Zajedničkog parlamentarnog odbora Gunnarom Hoekmarkom, europskom parlamentarkom iz Njemačke Doris Pack, predstavnicima mađarskog predsjedništva i Komisije. 

"Mislim da se može reći da postoje veliki izgledi da zaključimo pregovore do kraja lipnja. Iz razgovora koje smo imali dobili smo uvjeravanja da nema razloga da se pregovori ne završe do kraja lipnja", izjavio je Bebić hrvatskim novinarima nakon završetka dvodnevne konferencije. Bebić je rekao da je posebno govorio o poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava, koje se posebno naglašava kao mogući razlog eventualne odgode završetka pregovora. "Rekao sam da smo u dvije godine enormno puno napravili u tom području, više nego mnogi drugi, donošenjem zakona i zakonodavnog okvira te uspostavom državnog odvjetništva i sudstva. U tom prostoru nema razloga za odgodu završetka pregovora i ocjenjujem da je to sada pitanje političke odluke", rekao je Bebić. 

Bebić je najavio da će se sredinom svibnja u Dubrovniku održati sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska, koji će biti prigoda da se istakne sve što je Hrvatska do sada učinila u pristupnim pregovorima. U četvrtak, drugi dan sastanka u Europskom parlamentu, sudionicima su se obratili mađarski premijer Viktor Orban, čija zemlja u ovom polugodištu predsjedava Europskom unijom i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.