Luka Bebić razgovarao s predsjednikom Izaslanstva EP-a u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-RH Gunnarom Hoekmarkom

Bruxelles - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić razgovarao je s predsjednikom Izaslanstva Europskog parlamanta u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-RH Gunnarom Hoekmarkom o izgledima Hrvatske da dovrši pregovore do kraja lipnja ove godine. 

Tijekom razgovora Bebić je rekao da je Hrvatska u najtežem poglavlju Pravosuđe i temeljna prava ostvarila vrlo značajne rezultate u posljednje dvije godine i da smatra da je Hrvatska sadržajno spremna za završetak pregovora do kraja lipnja. Rekao je da su određena "iracionalna" pitanja, poput slučaja Gotovina, slovenske blokade zbog graničnog pitanja ili topnički dnevnici prouzročila odgodu u pregovorima od dvije do tri godine, što je u hrvatskoj javnosti doživljeno kao izlika za usporavanje pristupnog procesa. Predsjednik Sabora također je rekao da se u Hrvatskoj osjeća zamor od pregovora, da raste broj euroskeptika te da je moguće da bi neka daljnja odgoda pregovora mogla ugroziti referendum o pristupanju Europskoj uniji. 

Gunnar Hoekmark je izrazio nadu da će Hrvatska završiti pregovore potkraj lipnja, ali je naglasio da se ne treba fokusirati na datum, nego na napredak na putu prema EU-u. Dodao je da se eventualna mogućnost da se pregovori ne završe u lipnju "ne bi trebala doživjeti kao katastrofa".

Bebić u Bruxellesu sudjeluje na dvodnevnom Zajedničkom parlamentarnom sastanku na temu "Zapadni Balkan - prema integriranijoj Europi".

Autor: Hina