Luka Bebić primio Velikog Vojvodu od Luksemburga

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u službeni posjet Njegovo Kraljevsko Veličanstvo Velikog Vojvodu od Luksemburga s izaslanstvom.

Predsjednik Sabora Bebić je nakon riječi dobrodošlice upoznao visoke goste s poviješću Hrvatskoga sabora i njegovom ulogom i značenjem za hrvatski narod i njegovu državotvornost. Sa zadovoljstvom je ustvrdio da Veliko Vojvodstvo i Republiku Hrvatsku vežu prijateljski odnosi te je zahvalio na potpori koju je Veliko Vojvodstvo uvijek spremno upućivalo Hrvatskoj na njezinom putu osamostaljenja, primanja u NATO te putu prema Europskoj uniji. Bebić je rekao da Hrvatska prolazi kroz zadnju etapu puta prema članstvu u Europskoj uniji, pregovori su u samoj završnici i Hrvatska se nada da će ih uspješno zaključiti tijekom belgijskog predsjedanja Unijom. Usklađivanje zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom praktički je završeno, a Hrvatska je u posljednje dvije i pol godine uskladila više od 230 zakona. Osvrnuo se i na suradnju Hrvatske sa susjednim državama, naglasivši da se unatoč činjenici da se još prije petnaestak godina na ovim prostorima vodio rat, Hrvatska želi okrenuti budućnosti i želi da svi njezini susjedi krenu putem europskih integracija i usvajanja europskih demokratskih standarda. Dodao je da je Hrvatska svoj prijevod europske pravne stečevine ponudila i ustupila svim svojim susjedima, jer želi podijeliti svoja iskustva iz procesa europskih integracija. Predsjednik Bebić je zahvalio Vladi Velikog Vojvodstva na raznim projektima i programima pomoći koje godinama upućuje Hrvatskoj, od programa tehničke suradnje, pomoći na razminiranju Hrvatske, sve do edukacija iz područja bankarskog sustava. 

Veliki Vojvoda od Luksemburga je zahvalio na riječima dobrodošlice, rekavši da je "impresioniran naporima koje Sabor poduzima da bi Hrvatska što prije ušla u članstvo Europske Unije". Naglasio je da je Hrvatska vrlo važan primjer i uzor za sve druge zemlje u regiji i njihov put prema europskim integracijama. Izrazivši zadovoljstvo dobrim odnosima hrvatskog i luksemburškog parlamenta, zaželio je da se oni nastave i oplemene još sadržajnijim zajedničkim angažmanom. Lisabonskim ugovorom uloga parlamenata postaje još veća, kao i međusobna suradnja i komunikacija. Govoreći o pomoći Hrvatskoj na planu razminiranja, Veliki Vojvoda sa zadovoljstvom je najavio da će Veliko Vojvodstvo nastaviti s tom pomoći. Također je izrazio optimizam da se u budućnosti može očekivati povećanje trgovinske razmjene i investicija. Na kraju svog obraćanja istaknuo je da ga se u Hrvatskoj najviše dojmio izniman trud koji Hrvatska čini na planu regionalne pomirbe te je čestitao na svemu dosada postignutom.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora