Luka Bebić primio indijskog potpredsjednika i predsjednika Vijeća država indijskog parlamenta Mohammada Hamida Ansarija

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u službeni posjet potpredsjednika Republike Indije i predsjednika Vijeća država (gornjeg doma) indijskog parlamenta Mohammada Hamida Ansarija s Izaslanstvom. 

Nakon uvodnih riječi dobrodošlice predsjednik Sabora Bebić je upoznao visokog gosta s ulogom Hrvatskoga sabora u povijesti hrvatskoga naroda. Naglasio je potrebu i važnost nastavka izgradnje dobrih odnosa dviju država, prisjetivši se svog posjeta Indiji. Potpredsjednik Ansari je podsjetio da dobri odnosi dviju država potječu još iz vremena dok je Hrvatska bila u bivšoj državnoj zajednici. „Indija je najveća demokracija na svijetu. Stoga je i razvoj Indije od svekolikog značaja za cijeli svijet“, naglasio je predsjednik Bebić, dodajući da RH uvažava nastojanja Indije da postane stalnom članica Vijeća sigurnosti. Potpredsjednik Ansari je zahvalio na podršci te istaknuo da RH podržava Indiju u njezinoj kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u mandatu 2011. i 2012. godine, kao što je Indija podržala hrvatsko članstvo u Vijeću sigurnosti 2008. godine. 

„Najbolja vrsta vladavine je reprezentativna demokracija, u što čvrsto vjerujemo. Svako odstupanje od tog koncepta pokazalo se vrlo štetnim u povijesti. Zato se i Indija odlučila za parlamentarnu demokraciju i 63 godine održava taj koncept“, rekao je potpredsjednik Republike Indije. Hamid Ansari je istaknuo da politički gledajući dvije države nemaju među sobom niti jednu spornu točku ili otvoreno pitanje. Izrazio je punu potporu njegovanju tradicionalno dobrih kulturnih veza, iskazavši zadovoljstvo da na hrvatskim sveučilištima postoje odsjeci za studiranje hindu jezika. Zajedničko djelovanje Hrvatske i Indije moguće je i na planu borbe protiv međunarodnog terorizma, kao i na planu reforme međunarodnih institucija, a za sve to potrebna je parlamentarna podrška, primijetio je potpredsjednik Republike Indije. 

Obostrano je ocijenjeno da postoji velik prostor za intenziviranje gospodarskih odnosa i trgovinske razmjene, a nadasve za jačanje međuparlamentarne suradnje. Predsjednik Bebić istaknuo je da Hrvatska privodi kraju svoje pregovore za članstvo u Europskoj uniji. Hrvatska, koja je pred samim zaključenjem pregovora s EU, želi da sve zemlje regije jugoistočne Europe nastave putem europskih integracija. Uz pridruživanje EU, što je prioritet hrvatske vanjske politike, razvijanje političkog dijaloga i svekolike suradnje s Indijom, Hrvatska drži na visokom mjestu svojih državnih prioriteta. Zaželio je da ovaj posjet na najvišoj razini obilježi početak dinamičnijeg razdoblja u odnosima Hrvatske i Indije.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora