Leko: Hrvatska može pomoći u izgradnji mira i sigurnosti u Jugoistočnoj Europi

Zagreb - U Hrvatskome saboru održan je okrugli stol s temom „Sigurnost i parlamentarizam“ u organizaciji Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Okrugli stol otvorio je predsjednik Sabora Josip Leko, a raspravu je moderirao voditelj Izaslanstva Boris Blažeković. U uvodnom izlaganju predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko istaknuo je posebnu odgovornost koju parlamenti imaju u rješavanju problema koji zadiru u pitanja temeljne sigurnosti svakog pojedinca i cijelog društva.

Podsjetio je da parlament ima jedinstvenu ustavnu ulogu odobravanja i preispitivanja izdataka za obranu i sigurnost te ključnu ulogu u proglašavanju i ukidanju izvanrednog ratnog stanja. Naglasivši da je sigurno životno okruženje jedan od preduvjeta za gospodarski napredak, Leko je podsjetio da je Hrvatska posljednjih godina u procesu pristupanja Europskoj uniji i NATO-u učinila ogromne korake u prilagođavanju demokratskim standardima.

- Posebnu pozornost Hrvatska usmjerava na sudjelovanje u regionalnim inicijativama kao najboljem načinu izgradnje mira i sigurnosti u Jugoistočnoj Europi, rekao je Leko ocijenivši kako naša zemlja na tom području ima najveću ekspertizu i iskustvo te mogućnost konstruktivnog djelovanja. Predsjednik Sabora osvrnuo se i na globalnu opasnost od terorizma ocijenivši da tu prijetnju nije moguće ukloniti bez suradnje čitave međunarodne zajednice. Na to, nastavio je Leko, upozoravaju svakodnevni događaji poput najnovijeg u Keniji. - Ne smijemo dopustiti da nesigurnost i kaos postanu naše trajno okruženje te da se pojedina žarišta nesigurnosti prošire i prerastu u šire regionalne sukobe, rekao je Leko u obraćanju sudionicima okrugloga stola s temom „Sigurnost i parlamentarizam“.

U raspravi su sudjelovali pomoćnik savjetnika predsjednika RH za obranu brigadir Damir Terzić, voditelj Službe za obrambeno planiranje MORH-a Stjepan Domjančić, voditelj Službe za NATO iz Ministarstva vanjskih poslova Ivan Mutavdžić, direktor Organizacije za promicanje sjevernoatlantskih integracija (OPSA) Denis Avdagić i zamjenik direktora Centra RACVIAC-a Zdravko Jakop.

Na okruglome je stolu bila i skupina mladih koji su se kvalificirali za završno natjecanje u kvizu znanja o NATO-u, koje će se u petak održati u centru RACVIAC-a u Zagrebu. Davor Božinović, saborski zastupnik i nekadašnji ministar obrane i promatrač u Europskome parlamentu, osvrnuvši se na predstojeće natjecanje, mladima je poručio da je važna stručnost i da se "ne daju impresionirati".

Autor: Služba za medije