Izvedbom himne i minutom šutnje obilježen Dan Hrvatskoga sabora

Zagreb - Danas je u Saboru obilježen Dan Hrvatskoga sabora koji je započeo svečanim izvođenjem himne, minutom šutnje za poginule branitelje, prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana i prvog predsjednika Hrvatskoga sabora Žarka Domljana te prigodnom čestitkom potpredsjednika Ante Sanadera uime predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Potpredsjednik Sabora Sanader podsjetio je na povijesna zbivanja u listopadu 1991. godine, bombardiranje Zagreba i Banskih dvora zbog čega čuvena saborska sjednica nije održana u zgradi Hrvatskoga sabora već u zgradi INA-e u Šubićevoj ulici u Zagrebu. – Odlukom od 8. listopada 1991. godine, Hrvatski sabor još jednom je pokazao, kao i puno puta tijekom dugih stoljeća hrvatske povijesti, da je stvarni nositelj i čuvar suvereniteta hrvatskog naroda i pravnog poretka, kazao je Sanader.

Prisjetio se obrane hrvatske državnosti, slobode i demokracije kao i mnogih branitelja koji su dali svoje živote u obrani domovine.

- Usprkos izazovima uslijed pandemije s kojom se suočavamo, Hrvatski sabor nastavlja s radom i donosi zakone važne za dobrobit građana i funkcioniranje države, zaključio je Sanader svoje današnje obraćanje zastupnicima te im čestitao Dan Hrvatskoga sabora.

Do 2020. godine, 8. listopada obilježavao se kao Dan neovisnosti. Novim Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima iz 2019. godine utvrđeno je da se od 2020.godine 8. listopada obilježava kao spomendan - Dan Hrvatskoga sabora u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ.