Izaslanstvo Hrvatskoga sabora boravi u službenom posjetu Azerbajdžanu

Baku – Potpredsjednik Hrvatskog sabora Davorko Vidović i članovi Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Azerbajdžan, zastupnici Erik Fabijanić, Ljubica Maksimčuk i Ivan Ćelić borave u uzvratnom  službenom posjetu Azerbajdžanu, nakon što su zastupnici azerbajdžanskog parlamenta (Milli Majlis) posjetili Hrvatski sabor u rujnu prošle godine.

Izaslanstvo se sastalo s visokim dužnosnicima parlamenta i Ministarstva gospodarstva te Ministarstva vanjskih poslova. Sudjelovali su i na velikoj svečanosti u povodu obilježavanja 100 godina od rođenja Heydara Aliyeva, nekadašnjeg predsjednika Azarbajdžana, na kojoj se potpredsjednik Sabora Vidović obratio pred 30 predsjednika parlamenata koji su se tim povodom okupili u Bakuu. –Hrvatska i Azerbajdžan su dvije prijateljske države koje dijele puno toga zajedničkoga, iako geografski nismo blizu, a naša nazočnost ovdje je znak da želimo produbiti političke, gospodarske, kulturne, ali i prijateljske odnose,  rekao je Vidović. Na marginama svečanosti saborsko izaslanstvo se sastalo i s potpredsjednicom Vrhovne Rade Olenom Kondratjuk.

Hrvatski zastupnici su održali sastanak i s predsjednicom Milli Majlisa Sahibom Gafarovom i voditeljicom skupine prijateljstva Konul Nurullayevom na kojem su obje strane predložile konkretne projekte na kojima se može jačati suradnja dviju država. Predsjednica Gafarova i potpredsjednik Vidović složili su se oko toga kako su parlamentarni odnosi jako dobri, no i potvrdili da ima prostora za jačanjem bilateralnih veza. –Hrvatska ima bogato iskustvo s ratnim veteranima pa u tom smislu možemo pomoći s razmjenom iskustava, izjavio je zastupnik Ćelić. Zastupnica Maksimčuk predložila je suradnju na lokanoj razini i povezivanje sličnih gradova u Hrvatskoj i Azerbajdžanu.

Obje strane su se složile da postoji veliki interes za gospodarskom suradnjom o čemu se posebno razgovaralo na sastanku u Ministarstvu gospodarstva gdje je bilo riječi i o hrvatskim tvrtkama koje rade u Azerbajdžanu, ali i o tome na koji se način može povećati robna razmjena dviju država.

Saborsko izaslanstvo je posjetilo i regiju Karabah koja je bila okupirani teritorij i koja se trenutno obnavlja te su se upoznali sa svim projektima koji su u tijeku. Potpredsjednik Vidović je tijekom boravka u Karabahu istaknuo da je ovo prvo izaslanstvo s hrvatske strane koje posjećuje ovu regiju nakon oslobođenja te da to dokazuje koliko su odnosi između dviju zemalja prijateljski.