Izaslanica predsjednika Sabora Marijana Petir sudjelovala na obilježavanju 126. godišnjice rođenja bl. Alojzija Stepinca i 31. rođendana Općine Krašić

Zagreb - Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir, kao izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, sudjelovala je u srijedu na obilježavanju 126. godišnjice rođenja zaštitnika Općine bl. Alojzija Stepinca i 31. rođendana Općine Krašić.

Zastupnica Petir i vlč. Ivan Vučak obišli su rodnu kuću bl. Alojzija Stepinca u Brezariću od kuda su procesijom s okupljenim vjernicima i učenicima Osnovne škole koja također slavi svoj dan, krenuli prema crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću gdje je sv. misu predvodio rektor Svetišta sv. Josipa u Karlovcu monsinjor Antun Sente ml. 

Marijana Petir je nakon sv. mise položila vijenac i zapalila svijeću ispred spomenika bl. Alojziju Stepincu te je sudjelovala na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u Krašiću, na kojoj se prigodno obratila prisutnima i čestitala svima Dan Općine Krašić.

Rekla je kako ih je sve u Krašiću okupio bl. Alojzije Stepinac koji je s pravom bio nazivan najvećim hrvatskim Samaritancem onoga vremena. - Djelovanjem iz čiste i nesebične ljubavi, ovaj hrabri blaženik bio je graditelj zajedništva kojemu i mi težimo i koje nam je toliko potrebno, rekla je Petir. Dodala je kako je zajedništvo posebice potrebno kako bi se zaustavili negativni demografski trendovi i učinio dodatni iskorak u revitalizaciji hrvatskog sela. - Vlada Republike Hrvatske kontinuirano ulaže u razvoj društvene, socijalne i komunalne infrastrukture u ruralnim sredinama kako bi osigurala uvijete za ostanak ljudi na selu, rekla je Petir  i dodala kako trebamo zadržati mlade ljude na selu, jer dok oni žive tamo, proizvode hranu za nas i čuvaju hrvatski prostor. 

Zato je zastupnica Petir predložila, a hrvatska Vlada usvojila da se uvede državna potpora za pomoć mladim obiteljima za kupnju kuća na selu na način da država udruži svoja sredstva s općinama i gradovima do 5000 stanovnika koja su najviše izložena depopulaciji.  - Navedenom mjerom stavit će se u funkciju stanovanja prazne kuće u ruralnim područjima, osigurat će se dom za mlade obitelji koje se bave poljoprivredom i zaustaviti njihovo iseljavanje sa hrvatskog sela, rekla je Petir i pozvala općine i gradove na suradnju, a mlade obitelji da kod donošenja odluke između ostanka na selu i odlaska u grad, odaberu selo.

Marijana Petir rekla je da Krašić zaslužuje zbog velikih sinova toga kraja po kojima i nosi naziv Dolina kardinala, pomoć u izgradnji turističke infrastrukture za razvoj vjerskog turizma te je izrazila nadu da će se sve potrebne pripreme odraditi na lokalnoj razini kako bi i država mogla pomoći, imajući u vidu da sve veći broj vjernika dolazi na to područje i da im treba osigurati adekvatne uvjete, a da će takva aktivnost biti od koristi i za lokalno stanovništvo.