Izaslanica predsjednika Sabora Marijana Petir nazočila posvećenju prve makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj

Zagreb - Saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Petir nazočila je u subotu posvećenju prve makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, crkve Sv. Zlate Meglenske u Zagrebu. 

Petir je na svečanosti koja je uslijedila nakon posvećenja primila zahvalnicu Župnog vijeća Crkvene općine Makedonske pravoslavne crkve u Zagrebu za napore i pomoć pruženu u izgradnji crkve kao i za kontinuiranu podršku makedonskom narodu. Zahvalnicu je primila i zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, dok su priznanje Makedonske pravoslavne crkve kao znak zahvale i iskrenog prijateljstva primili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te mons. Krunoslav Novak u ime Hrvatske biskupske konferencije. 

Dobrodošlicu je nazočnima zaželio predsjednik Župnoga vijeća Neven Sukarovski, kao i Kirko Velinski, protojerej stavrofor Ohridske arhiepiskopije Makedonske pravoslavne Crkve zadužen za pastoral vjernika u Hrvatskoj koji je uložio iznimne napore u realizaciju ovog projekta.

Na svečanosti je bio poglavar Makedonske pravoslavne crkve, arhiepiskop Ohridski i Makedonski, Stefan, mitropolit Europski Pimen i mitropolit Tetovsko-gostivarski Josif, te mnogobrojni predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj.

Vlada je izgradnju crkve financijski pomogla s 935.000 eura, a premijer Plenković je rekao kako “izgradnja crkve učvršćuje naše veze i pokazuje koliko je za identitet naroda bitna vjera i tradicija, istaknuvši da je to "samo dio mozaika ukupnih, jako dobrih i prijateljskih, odnosa dvije zemlje".

Marijana Petir pozdravila je sve okupljene u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i čestitala na izgradnji prve makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj o. Kirku kao i svima koji su dali svoj doprinos. Rekla je kako će crkva biti mjesto okupljanja  i molitve, ali i očuvanja kulture i identiteta makedonskog naroda. - Kao što sam se kao lavica borila i borim se za svoj ljubljeni hrvatski narod, tako nastojim biti podrška i bratskom makedonskom narodu koji se stalno susreće s nepravednim preprekama, rekla je Marijana Petir, zahvalivši na priznanju koje joj je uručeno i koje je, kako je rekla, znak istinskog prijateljstva nje s makedonskim narodom i Makedonskom pravoslavnom crkvom.