Hajduković i Stier održali sastanak s čelnicima i stručnjacima Vijeća za geostrategiju

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković i član Odbora za europske poslove i Odbora za vanjsku politiku Davor Ivo Stier održavali su u utorak sastanak s izaslanstvom eksperata Vijeća za geostrategiju (Council on Geostrategy) iz Velike Britanije s kojima su razmijenili mišljenja o globalnim međunarodnim geostrateškim izazovima te novim odnosima snaga u svijetu. 

Suosnivačica Vijeća za geostrategiju Viktorija Starych-Samouliene te suradnici Vijeća Charles Parton, Matthew Hendereson i Chris Cash upoznali su hrvatske zastupnike s glavnim ciljevima Vijeća za geostrategiju navodeći kako se radi o neovisnoj i neprofitnoj organizaciji u čijem se fokusu istraživanja ističu utjecaji geopolitičkog natjecanja i klimatskih kriza na međunarodno okružje. Kako su rekli, posjet Hrvatskoj i drugim državama regije iskoristili su kako bi  istražili  euroatlantske odnose kao i utjecaj i ulogu indo-pacifičkih država, posebice Kine, u ovom dijelu Europe, s naglaskom na međunarodnu sigurnost.

Hajduković i Stier ukratko su predstavili geostrateške odnose u regiji te odnose globalnih sila u ovom dijelu EU. Upoznali su predstavnike Vijeća za geostrategiju s područjima suradnje Hrvatske i Kine koja se odvija unutar kineskih inicijativa navodeći kako se Hrvatska kao članica EU-a i NATO-a Hrvatska vodi zaštitom prvenstveno tih odnosa, ali i ističući kako je suradnja Hrvatske i Kine u potpunosti komplementarna s odnosima Unije i Kine. Hrvatski zastupnici su kao ključno istaknuli praćenje svih izazova i trendova s kojima se svijet suočava, pa tako i onih promjena kojima svjetske supersile utječu na međunarodnu sigurnost i gospodarstvo što se reflektira i na političke i društvene primjene u pojedinim državama.