Domagoj Hajduković primio predstavnike UNICEF-a

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u utorak u Hrvatskom saboru s upraviteljem programa UNICEF-a „Prava djeteta i poslovanje“ Erikom Nymanom i predstojnicom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Reginom M. Castillo.

Tema sastanka bio je Prijedlog direktive Europskog parlamenta i Vijeća o dužnoj pažnji za održivo poslovanje koji je Europska komisija objavila u veljači 2022., a koji je na popisu zakonodavnih prioriteta za ovu godinu. Cilj Prijedloga direktive je da tvrtke koje posluju na jedinstvenom tržištu Europske unije pridonose održivom razvoju i prelasku na održivo klimatski neutralno i zeleno gospodarstvo u skladu s europskim zelenim planom i ostvarenju UN-ovih ciljeva održivog razvoja, među ostalim u pogledu ljudskih prava i okoliša.

UNICEF-ov upravitelj programa usmjerenog na dječja prava u kontekstu poslovanja Erik Nyman rekao je kako UNICEF pozdravlja inicijativu Europske komisije za donošenje Direktive o dužnoj pažnji za održivo poslovanje koja može značajno doprinijeti poštovanju ljudskih i dječjih prava u poslovnom sektoru. Međutim, istaknuo je kako Prijedlog direktive ne sadrži posebne mjere koje se specifično bave pravima djece, čime se riskira da poduzeća previde negativne učinke na djecu, odnosno da djeca neće imati pristup pravdi kada dođe do kršenja njihovih prava. - Kako bi obaveza dužne pažnje za održivo poslovanje bila učinkovita za djecu, prava djece moraju se izričito odražavati i u Direktivi i u svim mehanizmima i smjernicama koje omogućuju njezinu provedbu, rekao je Nyman.

Domagoj Hajduković rekao je kako je Prijedlog direktive o dužnoj pažnji za održivo poslovanje uvršten u Radni program za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2023. godinu upravo na inicijativu Odbora za europske poslove, te je izvijestio kako je odnosno Stajalište proslijeđeno na razmatranje matičnom radnom tijelu prošloga tjedna. Pojasnio je proceduru postupanja sa stajalištima, rekavši kako će, po primitku mišljenja matičnog radnog tijela, Odbor za europske poslove raspravljati o hrvatskom stajalištu, i o istome donijeti zaključak. 

Hajduković je zaključio kako Odbor za europske poslove u svojem radu posvećuje posebnu pažnju utjecaju europskih politika na ljudska prava i prava djeteta, te će u raspravi o Prijedlogu direktive o dužnoj pažnji za održivo poslovanje svakako predstavniku predlagatelja prenijeti i prijedloge UNICEF-a.