Članovi Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Kanada primili predsjednika Senata Kanade Georgea J. Fureya

Zagreb – Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Kanada Marin Lerotić i članovi Skupine održali su u četvrtak sastanak s izaslanstvom kanadskog parlamenta na čelu s predsjednikom Senata Georgeom J. Fureyem.   

Voditelj Skupine Marin Lerotić izrazio je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim bilateralnim odnosima, naglasivši kako mu je iznimno drago što je na čelu skupine koja je jedna od najbrojnijih u Saboru.

- Posljednjih 30 godina, od uspostavljanja diplomatskih odnosa Hrvatske i Kanade, obilježava dobro partnerstvo i čvrsta povezanost naših zemalja, rekao je Lerotić. Zahvalio je na financijskoj pomoći koju je Kanada uputila nakon potresa koji su pogodili Hrvatsku. Govoreći o gospodarskoj suradnji, drži kako veliki potencijal leži u informacijskim tehnologijama i znanosti, a osvrnuo se i na sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum između EU-a i Kanade – CETA, koji daje priliku za jačanje robne razmjene. Kao perspektivnu granu suradnje vidi brodogradnju i suradnju hrvatskog brodogradilišta 3. Maj s kanadskom tvrtkom kojoj su do sada isporučili tri broda.

Predsjednik Senata George J. Furey također je potvrdio dobre odnose dviju zemalja, bez otvorenih pitanja. Istaknuo je brojnu zajednicu Hrvata koji žive u Kanadi. Izrazio je zahvalnost što je Hrvatska među prvim zemljama potpisala sporazum CETA. Izvijestio je članove Skupine kako zbog pandemije Covida-19 u 44. sazivu kanadskog parlamenta još nije formirana nova Kanadsko-hrvatska skupina prijateljstva, te kako se nada da će biti oformljena uskoro. 

Dužnosnici su razmijenili mišljenja o ljudskim pravima, ravnopravnosti spolova, energetskoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te suradnji u turizmu. Istaknuli su važnost parlamentarne suradnje i njenog daljnjeg intenziviranja kroz međusobne posjete.