Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Domagoj Hajduković boravio u Crnoj Gori u okviru promatračke misije predstojećih predsjedničkih izbora

Podgorica – Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Domagoj Hajduković boravio je u Crnoj Gori u sklopu misije promatranja predsjedničkih izbora PSVE-a  koji će se održati 19. ožujka 2023.

Peteročlano izaslanstvo Parlamentarne skupštine u dvodnevnom predizbornom posjetu Podgorici predvodio je irski zastupnik Joseph O'Reilly. Tijekom posjeta održani su brojni sastanci s crnogorskim dužnosnicima i predstavnicima stranih misija u toj zemlji. Parlamentarci su se također susreli i s članovima diplomatskog zbora akreditiranima u Crnoj Gori, uključivši i hrvatskim veleposlanikom Veselkom Grubišićem, članovima promatračke misije Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), predstavnicima civilnog društva i medija. Drugoga dana posjeta članovi Parlamentarne skupštine sastali su se s predsjednikom Državne izborne komisije Nikolom Mugošom te s kandidatima i potencijalnim kandidatima za izbor predsjednika države. Zastupnike je primio i aktualni crnogorski predsjednik Milo Đukanović te predstavnici klubova zastupnika u Skupštini Crne Gore.

Nakon održanih razgovora izaslanstvo PSVE-a izvijestilo je o potrebi daljnjih reformi posebno u osiguravanju potpunog sastava Ustavnog suda ili barem osiguravanja kvoruma radi potvrde izbornog rezultata. Izaslanstvo je priopćilo kako je medijsko okruženje u Crnoj Gori općenito zdravo, iako visoko politizirano, što je, kako naglašavaju, dovelo do autocenzure novinara. –Pritisci na novinare nažalost također nisu stvar prošlosti, priopćeno je iz PSVE-a, a izaslanstvo je izrazilo zabrinutost zbog netransparentnosti vlasništva i kontrole nad nizom medijskih portala. Nadalje, izaslanstvo Parlamentarne skupštine je uočilo nedovoljnu zastupljenost žena na svim razinama izbornog procesa.

Predizborni posjet Crnoj Gori organiziran je s ciljem procjene izborne kampanje, zakonodavnog okvira i sveukupne političke klime prije predsjedničkih izbora koji će se održati 19. ožujka 2023. koje će također pratiti izaslanstvo Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.