Bebić: Europski parlament podupire završetak pregovora u prvoj polovici ove godine

Bruxelles - Europski parlament podupire završetak hrvatskih pristupnih pregovora u prvoj polovici ove godine, a eventualna odgoda završetka mogla bi dovesti do porasta euroskepticizma u Hrvatskoj, izjavio je u srijedu u Bruxellesu predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. 

Bebić se prije početka zajedničkog parlamentarnog sastanka na temu "Zapadni Balkan - prema integriranijoj Europi", sastao s predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyem Buzekom. "Buzek je rekao da će Europski parlament učiniti sve da Hrvatska zaključi pregovore, a i u parlamentarnoj rezoluciji istaknuto je da je moguće završiti pregovore do kraja lipnja", rekao je Bebić. Bebić je dodao da se Buzek zanimao za referendum u Hrvatskoj o pristupanju Europskoj uniji. "Iznio sam naša stajališta da će se referendum moći provesti nakon zaključenja pristupnog sporazuma i nadu da ćemo osigurati potporu hrvatske javnosti. Ako, iz nekih razloga koji javnosti nisu posve jasni, dođe do odgode završetka pregovora, nismo sigurni da to neće dovesti do porasta broja euroskeptika. Nadamo se da do toga neće doći", rekao je Bebić.

Upitan bi li presuda trojici hrvatskih generala, Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, koja se očekuje u petak u Haagu, mogla utjecati na završetak pregovora, Bebić je rekao kako želi da na to utječe samo ispunjavanje mjerila, a eventualna reakcija hrvatske javnosti mogla bi se vidjeti na referendumu. "Hrvatska je javnost već dugi niz godina senzibilizirana za to pitanje, a hrvatska Vlada i politički čimbenici koji utječu na raspoloženje hrvatske javnosti žele da to ne bude predmet koji će odlučivati o našem članstvu u EU-u. Ali u hrvatskoj javnosti postoji jedno mišljenje koje moramo uzeti u obzir. Mi želimo da se pregovori završe neovisno o bilo čemu drugome ako ispunimo uvjete, a reakcija hrvatske javnosti mogla bi se vidjeti na referendumu i sada je teško procijeniti kakve bi te reakcije mogle biti", rekao je Bebić.

Na dvodnevnoj konferenciji, koju organiziraju Europski parlament i mađarski parlament sudjeluju zastupnici Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu i parlamentima zemalja članica. Glavna tema konferencije "Zapadni Balkan - prema integriranijoj Europi" je suradnja u području slobode, sigurnosti i pravosuđa. U četvrtak će se sudionicima konferencije obratiti predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i mađarski premijer Viktor Orban. Bebić će imati i bilateralne sastanke s predsjednikom izaslanstva EP-a u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-RH Gunnarom Hoekmarkom te zastupnicom EPP-a u Europskom parlamentu Doris Pack.
 

govor predsjednika Sabora na zajedničkom parlamentarnom sastanku

Autor: Hina