Alžirski parlamentarci s kolegama iz Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove: Vrata Alžira otvorena za hrvatske ulagače i gospodarstvenike

Zagreb – Nakon susreta s potpredsjednikom Hrvatskoga sabora Davorkom Vidovićem, izaslanstvo Odbora za vanjske poslove, suradnju i iseljeništvo alžirskog parlamenta sastalo se u srijedu i s članovima saborskih odbora za vanjsku politiku i europske poslove. 

Na sastanku se razgovaralo o ponovnom intenziviranju gospodarske i političke bilateralne i multilateralne suradnje uključujući parlamentarnu diplomaciju, o migrantskoj krizi i kontroli ulazaka u EU te o borbi protiv terorizma. 

- Nakon uspješnog posjeta saborskog izaslanstva Alžiru u ožujku ove godine, uzvratni posjet Hrvatskoj predstavlja snažan poticaj za osnaživanje bilateralne suradnje naših zemalja, kazao je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli poželjevši dobrodošlicu alžirskim parlamentarcima u Hrvatskome saboru.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković potvrdio je interes Hrvatske za produbljivanje suradnje s Alžirom, kako iz hrvatske tako i iz perspektive EU. – Alžir vidimo kao važnog partnera, kako zbog suradnje u području energetike tako i u borbi protiv ilegalnih migracija i terorizma. Stoga nam je stabilan partner na sjeveru Afrike od velike važnosti, kazao je Hajduković. 

Osvrnuvši se na tradicionalno dobre odnose Alžira i Hrvatske, ali i Europe, koji su potvrđeni i Memorandumom o suradnji sklopljenim s EU,  predsjednik Odbora za vanjske poslove, suradnju i iseljeništvo Nacionalne narodne skupštine Alžira Salim Merah istaknuo je kako Alžir nastavlja svoju borbu protiv terorizma. – Isto tako cijenimo hrvatski stav o Zapadnoj Sahari i mirnom rješavanju sukoba u skladu s međunarodnim rezolucijama i konvencijama, kazao je Merah.

Voditelj međuparlamentarne skupine prijateljstva Alžir – Hrvatska Djamel Ouzaghla smatra kako je potreban dodatni trud oko intenziviranja gospodarske suradnje koja je uslijed pandemije zamrla. – Imamo obvezu oživjeti i svoju trgovačku razmjenu. Vrata Alžira su Hrvatima uvijek otvorena, kako hrvatskim tvrtkama tako i investitorima, zaključio je Ouzaghla sastanak u Saboru.

Sastanku s alžirske strane prisustvovali su: Salim Merah, predsjednik Odbora za vanjske poslove, suradnju i iseljeništvo; Djamel Ouzaghla, voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Alžir-Hrvatska; Ahmed Bassin, član Odbora za vanjske poslove, suradnju i iseljeništvo; Hichem ben Hedade, član Odbora za vanjske poslove, suradnju i iseljeništvo; Aicha Chouachi, članica Odbora za vanjske poslove, suradnju i iseljeništvo; a s hrvatske strane: Gari Cappelli, predsjednik Odbora za vanjsku politiku; Domagoj Hajdukovi, predsjednik Odbora za europske poslove; Erik Fabijanić, predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju; Ivana Posavec Krivec, članica Odbora za vanjsku politiku i Odbora za međuparlamentarnu suradnju; Zdravka Bušić, članica Odbora za vanjsku politiku i Odbora za međuparlamentarnu suradnju;  Marijana Balić, članica Odbora za vanjsku politiku, Odbora za europske poslove i Odbora za međuparlamentarnu suradnju; Andro Krstulović Opara, član Odbora za vanjsku politiku; Ivan Ćelić, član Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove; Davor Ivo Stier, član Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove.