1. ožujka – Dan podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj

Zagreb – Hrvatski sabor je na svojoj sjednici 8. veljače 2023. proglasio 1. ožujka Danom podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj, a ova je odluka donesena na prijedlog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora i na inicijativu Udruge žena oboljelih od endometrioze “Ja sam 1 od 10“.

Proglašenjem 1. ožujka Danom podizanja svijesti o endometriozi u Republici Hrvatskoj želi se svake godine upozoriti na veliki javnozdravstveni i medicinski problem jedne od najučestalijih dobroćudnih bolesti u Hrvatskoj. Endometrioza pogađa oko 10 posto žena reproduktivne dobi u svijetu, a prevedemo li taj postotak na stanovništvo Hrvatske, od endometrioze pati oko 90 000 žena. Kako je endometrioza jedan od značajnih uzroka neplodnosti podizanjem svijesti o ovoj bolesti među pacijenticama i liječnicima poboljšala bi se vjerojatnost pravodobne dijagnostike i liječenja što bi unaprijedilo kvalitetu skrbi za reproduktivno zdravlje žena.

Obilježavanje Dana podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj 1. ožujka uvodi nas u svjetski mjesec osvješćivanja o endometriozi kada se diljem svijeta tijekom cijelog ožujka organiziraju razne aktivnosti za osvješćivanje o endometriozi kao što su primjerice organiziranje peticija, objavljivanje ispovijesti stvarnih žena i javnih osoba koje boluju od endometrioze, edukativni članci, tribine, konferencije, medijske kampanje za podizanje svijesti i slične aktivnosti. Na ovaj se način potiču mediji, javnozdravstvene ustanove, domovi zdravlja, udruge i šira javnost da se ovom temom bave ne samo na 1. ožujka, već i tijekom cijelog mjeseca.

U Klinici za ženske bolesti i porode KBC Zagreb, koja je 2021. godine postala prvi hrvatski Referentni centar za endometriozu, godišnje se operira oko 500 pacijentica s tom bolešću, uglavnom laparoskopski, dok se oko 40 do 50 pacijentica s najtežim slučajevima, duboko infiltrirajućom endometriozom, operira u stručnim liječničkim timovima. Prema podacima iz 2021. godine pod dijagnozom endometrioze godišnje se hospitalizira oko 600 pacijentica, a ta brojka ukazuje na sve veće zahtjeve za liječničkim kadrom u budućnosti jer postojeći broj liječnika koji su u stručnjaci za endometriozu već sada nije dostatan.

Obilježavanje Dana podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj dat će se doprinos utjecaju na unapređenje zdravlja, sprječavanju, ranom otkrivanju i liječenju endometrioze i njezinih posljedica te podizanju kvalitete života oboljelih žena, osobito mlađih generacija koje zaslužuju kvalitetniji pristup i bolja rješenja za život s ovom kroničnom neizlječivom bolesti.

Napomena:
Endometrioza je kronična, progresivna bolest obilježena rastom tkiva nalik na endometrij (sluznicu maternice) izvan šupljine maternice, a može zahvatiti gotovo bilo koji organ u tijelu žene. Rast endometriotičnih plakova uzrokuje kroničnu upalnu reakciju koja može rezultirati stvaranjem ožiljnog tkiva unutar zdjelice i drugih dijelova tijela. Najčešći simptomi bolesti su vrlo bolne menstruacije koje onemogućuju da žena obavlja uobičajene dnevne aktivnosti, bolni spolni odnosi, bol pri pražnjenju crijeva i/ili mokrenju, kronična bol u zdjelici, nadutost trbuha, mučnina, umor, a ponekad i depresija i tjeskobe. Endometrioza je također važan uzrok ženske neplodnosti. Varijabilna i široka simptomatologija endometrioze te ograničena svijest o ovoj bolesti otežava dijagnozu. Oboljele žene u zdravstvenom sustavu često prolaze ispod radara i nisu adekvatno tretirane zbog čega godinama trpe nesnosne bolove. Pojavnost, kroničnost te potencijalne ozbiljne posljedice ove bolesti na reproduktivno i ukupno psiho-fizičko zdravlje može se smanjiti prevencijom, edukacijom i podizanjem svijesti građana, građanki, zdravstvenih djelatnika i cijelog društva.