Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Knin, 5. kolovoza 2019.

foto: Hina/Miroslav Lelas
foto: Hina/Miroslav Lelas

Poštovana predsjednice Republike, poštovani predsjedniče i članovi hrvatske Vlade, poštovani potpredsjednici i zastupnici Hrvatskoga sabora, poštovana gospođo Alvir, poštovani načelniče Glavnog stožera Oružanih snaga, poštovani ravnatelju policije, oče biskupe, poštovani vojni, vjerski i diplomatski uzvanici, dragi građani Knina, gospođe i gospodo,

posebno pozdravljam sve sudionike vojno-redarstvene operacije Oluja – ali i sve branitelje Domovinskog rata i njihove obitelji, a posebno obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te generale, časnike, dočasnike, vojnike hrvatske vojske, pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova te sve ratne zapovjednike.

Svima vama, kao i svim Hrvaticama i Hrvatima i hrvatskim građanima u domovini i inozemstvu, čestitam Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – uime Hrvatskoga sabora i osobno!

 

Danas, s osjećajem zajedništva, ponosa i sreće, slavimo pobjednički uspjeh hrvatskog naroda u završnom činu oslobođenja hrvatskih teritorija okupiranih od srpskog agresora, ali i Domovinski rat u cjelini. Danas se prisjećamo i višestoljetnog povijesnog puta koji je hrvatski narod, s jakom nacionalnom sviješću i uz mnoge žrtve, prešao od Zvonimirova grada do današnjeg hrvatskog Knina. Narod koji je vjerovao da može uspjeti unatoč svim nepovoljnim okolnostima, dočekao je 5. kolovoza 1995. godine. Dočekali smo dan kada smo, kao što je rekao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, „završili uspostavu Hrvatske za buduća stoljeća“. U Kninu gdje je agresija na našu domovinu započela i gdje smo agresora zauvijek porazili. I dan kada smo dokazali da je hrvatski duh hrabar, nepopustljiv i odvažan kada se bori za svoju domovinu, njezinu istinu i budućnost.

Danas je dan i kada cijela domovinska i iseljena Hrvatska iskazuje poštovanje i zahvalu svim hrvatskim braniteljima, koji su, domoljubno, časno i požrtvovno, stali u zaštitu slobode svojeg naroda. I pokazali nam svima kuda vodi put vjere, samosvijesti, domoljubnog ideala, snage, odlučnosti i sloge. I stoga danas stojimo ujedinjeni pred njihovim junaštvom, znajući da će naša djeca zauvijek uživati vrijednosti za koje su se borili.

Pjesnik i branitelj Tomica Bajsić, čiji su stihovi ugrađeni u ovaj Trg, napisao je: „Heroji nismo mi koji smo rat preživjeli, rane zakrpali i stali opet pod zvjezdani svod. ... Heroji su oni javnosti nepoznati, oni poginuli i oni navedeni kao nestali, koji su svojim životima pomogli da vlak uništenja koji je krenuo na Hrvatsku iskoči dobrano iz tračnica već kod Vukovara“.

I zato neka je slava svim junacima koji su dali živote za to da bi svi mi, i buduća pokoljenja, mogli imati sigurnu budućnost i živjeti u slobodnoj, demokratskoj i neovisnoj Hrvatskoj. Naše misli i molitve su s njima i njihovim obiteljima, ali i sa svim preživjelim hrvatskim braniteljima. Mnogi od junaka Domovinskog rata odlučili su nastaviti razvijati slavnu pobjedničku hrvatsku vojsku, na ponos i povjerenje svih nas. Ali i na povjerenje mnogih naroda diljem svjetskih kriznih žarišta. Ovdje zato odajemo počast i Josipu Briškom, koji je dao svoj mladi život u Afganistanu pokazujući veliku profesionalnost, hrabrost, odgovornost i vjeru u ono što radi.

Baština branitelja i hrvatske vojske obavezuje nas da se prema njima zauvijek odnosimo zahvalno i s dignitetom. I da budemo svjesni da su sve vrijednosti koje smo postigli u Domovinskom ratu utkane u našu domovinu i ostavljene nam u trajno nasljeđe. Naš zadatak je i da svijest o tim vrijednostima prenosimo na mlađe naraštaje.

foto: Hina/Miroslav Lelas
foto: Hina/Miroslav Lelas

Poštovani uzvanici,

Dr. Franjo Tuđman, čovjek koji je poveo hrvatski narod put slobode i demokracije, rekao je: „Nema razloga da gubimo vjeru u sebe – jer ako smo bili kadri da ostvarimo najveće stoljetne snove i ciljeve hrvatskoga naroda o hrvatskoj slobodi, o hrvatskoj demokraciji, o mjestu Hrvatske pod suncem nebeskim, u svjetskom međunarodnom poretku – onda moramo imati vjere u sebe da ćemo znati riješiti i sve one probleme koje stoje pred nama i da će biti Hrvatska, ta i takva Hrvatska kakve nema ljepše pod suncem od istoka do zapada“. 

A budućnost Hrvatske ovisi samo o nama. Toga moramo biti svjesni. Bez obzira na sve globalne prijetnje i izazove, bez obzira na pokušaje destabilizacije našeg susjedstva, širenja defetizma i negativnosti domaćih dušebrižnika, sudbina Hrvatske je u rukama hrvatskog naroda. A naša domovina mora biti zemlja koja čuva svoj identitet, tradiciju i temeljne vrijednosti na kojima je stvorena, koja štuje svoje svetinje i heroje, koja objektivno valorizira svoju povijest i odbacuje nasljeđa totalitarnog režima koja su je unazađivala i tiranizirali, koja zna da ju je kroz povijest očuvala naša vjera i hrabrost i koja zna cijeniti ulogu katoličke crkve u očuvanju nacionalnog identiteta i opstojnosti. Zemlja koja poštuje svakog čovjeka pojedinca, koja osnažuje svoje institucije, vladavinu prava, koja gradi svoje gospodarstvo i brine o mladima, našim obiteljima, društvenoj solidarnosti i pravdi. Ali isto tako i zemlja koja prepoznaje nove izazove, koja zna odgovoriti na nove sigurnosne prijetnje ma otkuda one dolaze. Zemlja koja potiče razvoj novih tehnologija, koja ima svoju mjesto i jasnu ulogu u novom međunarodnom poretku i koja kao članica Europske unije i NATO brine o zajedničkom dobru, ali prije svega o svojim nacionalnim i državnim interesima.

Poštovani, da bismo izgradili takvu Hrvatsku, svi zajedno moramo se još snažnije angažirati u ostvarivanju takvih ciljeva, stvarajući pozitivne trendove i ozračje za život i rad naših ljudi. Pritom, uvijek vodeći računa o okolnostima u kojima živimo, koje nisu jednostavne,  predvidive i koje zahtijevaju odgovornost, odvažnost i brižnost za Hrvatsku. S tim mislima, gradimo zemlju na koju će biti ponosan svaki hrvatski građanin. Još jednom, svako vam dobro i proslavimo današnji dan dostojanstveno, s radošću i ponosom.

Zahvaljujem.