Završen deseti sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora RH - EU

Strasbourg - Zajednički parlamentarni odbor RH - EU, koji je u četvrtak završio dvodnevni sastanak, pozvao je Vijeće EU-a da donese odluku o otvaranju pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava što je prije moguće te istaknuo cilj dovršetka pristupnih pregovora do sredine sljedeće godine. 

"Pozivamo Vijeće EU-a da odluči što je prije moguće o otvaranju pregovora u poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava, što bi dodatno potaknulo hrvatske unutarnje reforme", kaže se u deklaraciji i preporukama koje su prihvaćene na kraju sastanka.

"Za nas je vrlo bitna preporuka kojom se poziva na što brže otvaranje poglavlja 23, na što čekamo skoro godinu dana", rekao je supredsjedatelj Zajedničkog odbora, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović.

U deklaraciji se također kaže da bi se pristupni pregovori nakon uklanjanja devetomjesečne blokade trebali "glatko nastaviti s ciljem da se oni dovrše do sredine 2010. godine, pod uvjetom da Hrvatska ispuni sva mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja".

"Imali smo vrlo dobru i otvorenu raspravu, razjasnili smo što treba učiniti u pripremama Hrvatske i zaključili da nam je cilj da se pregovori dovrše do sredine 2010. godine, što znači da je hrvatsko članstvo vrlo blizu", rekao je Gunnar Hoekmark, drugi supredsjedatelj Zajedničkog odbora, zastupnik Europskog parlamenta iz redova Europske pučke stranke.

U četvrtak, drugi dan sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora, razgovaralo se o sustavu javnih nabava u Hrvatskoj, perspektivama Europske unije pod Lisabonskim ugovorom te o borbi protiv klimatskih promjena.

Na kraju sastanka Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH - EU prisustvovalo je plenarnoj sjednici EP-a te je bilo pozdravljeno od strane 650 zastupnika Europskog parlamenta što je i objavljeno na video stranicama Europskog parlamenta. Tom je prilikom bila izražena želja za što bržim punopravnim članstvom Hrvatske u Europskoj uniji.

Autor: Hina/Internet redakcija