Zastupnici Bušić, Stier i Hajduković promatrali predsjedničke izbore u Crnoj Gori

Podgorica – Kao dio ad hoc odbora za promatranje izbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE), članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PSVE-u Zdravka Bušić, Davor Ivo Stier i Domagoj Hajduković, sudjelovali su u nedjelju u promatranju prvog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

Dvadesetočlano izaslanstvo PSVE-a, koje je predvodio irski zastupnik Joseph O'Reilly, održalo je tijekom višednevnog posjeta Crnoj Gori sastanke s kandidatima ili njihovim predstavnicima koji su se natjecali u izborima za predsjednika države, kao i predsjednikom i članovima Državne izborne komisije te predstavnicima civilnog društva i medija. Hrvatski zastupnici su za promatranje izbora bili raspoređeni u Kotoru, Nikšiću i Podgorici.

Nakon promatranih izbora izaslanstvo PSVE-a je izvijestilo kako će novoizabrani predsjednik morati predano surađivati s parlamentom kako bi se osiguralo neometano funkcioniranje svih državnih institucija. Zaključili su kako donositelji političkih odluka moraju poduzeti niz reformi, počevši od izbornog zakona te da je od vitalnog značaja osigurati funkcionalnost Ustavnog suda. Nadalje, izaslanstvo je ocijenilo kako je, iako je kampanja provođena uglavnom korektno, u pojedinačnim slučajevima primijećen govor mržnje. Također su zabilježeni i izolirani incidenti te nasilje i uznemiravanja, a iskazana je i zabrinutosti zbog mogućeg korištenja državnih resursa u kampanji. Izaslanstvo je izrazilo žaljenje činjenicom da su žene i dalje nedovoljno zastupljene u političkom životu Crne Gore. Zaključeno je da je izborni dan protekao u mirnom ozračju te da su procedure uglavnom poštovane, iako je na nekoliko biračkih mjesta bilo slučajeva narušavanja mira, a bilo je i slučajeva povrede tajnosti glasovanja.

Uz članove Parlamentarne skupštine Vijeća Europe predsjedničke izbore u Crnoj Gori promatrali su i članovi Europskog parlamenta te članovi promatračke misije Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). U zajedničkoj izjavi zaključili su kako su predsjednički izbori u Crnoj Gori bili konkurentni, kako su kandidati slobodno provodili kampanju, a temeljne slobode svih građana su bile poštivane. No, s druge strane je upozoreno na to kako registracija kandidata nije bila uključiva te da su dugotrajni nedostaci u zakonodavnom okviru i propisima o financiranju kampanje ostali neriješeni.