Silvano Hrelja i Zlatko Tušak sudjelovali na sastanku odbora za socijalna pitanja i rad država članica EU-a

Vilnius - Predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Silvano Hrelja i potpredsjednik Odbora Zlatko Tušak sudjelovali su na sastanku odbora za socijalna pitanja i rad država članica EU-a, koji se održao 10. i 11. studenoga u Vilniusu u okviru parlamentarne dimenzije litavskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

U uvodnom dijelu sastanka, Kristina Miškinienė, predsjednica Odbora za socijalna pitanja i rad litavskog Seimasa, poželjela je dobrodošlicu Hrvatskoj te naglasila kako je hrvatsko pristupanje Europskoj uniji iznimno važno i za Hrvatsku i za Uniju.

Na sastanku pod nazivom "Poticaji za zapošljavanje u svrhu provedbe Strategije Europa 2020." predsjednici i potpredsjednici odbora nacionalnih parlamenata država članica EU-a usredotočili su se na aktualna pitanja nezaposlenosti u Europskoj uniji, posebice nezaposlenosti mladih, kao i načine poticanja konkurentnosti i zapošljavanja u državama članicama EU-a.

Istaknuvši kako se stopa nezaposlenosti mladih uvelike razlikuje u državama članicama EU-a, od samo 7,7 posto u Njemačkoj, do oko 60 posto u Grčkoj i Španjolskoj, predsjednici i potpredsjednici odbora za rad i socijalna pitanja raspravljali su o načinima provedbe i razvoja smjernica politike zapošljavanja EU-a u državama članicama, učinkovitim mjerama politike za poticanje zapošljavanja mladih do 2020. godine te mogućnostima provedbe inicijative "Jamstvo za mlade".

Teme sastanka uključivale su i aktualne teme poput razvijanja bolje usklađenosti između potreba tržišta rada Europske unije i vještina mladih te načina postizanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života kao preduvjeta za ravnopravnu zastupljenost žena i muškaraca na tržištu rada, s obzirom na to da je stopa zaposlenosti žena kao i njihova razina prava i plaća još uvijek značajno niža u odnosu na stopu zaposlenosti, plaće i prava muškaraca.

U skladu sa Strategijom Europa 2020. države članice EU-a trebale bi nastojati povećati stopu zaposlenosti populacije u dobi od 20. do 64. godine sa 69 posto na 75 posto do 2020. godine te su vlade i nacionalni parlamenti država članica pozvani na razmjenu najboljih praksi i provedbu konkrentnih mjera u učinkovitom rješavanju problema nezaposlenosti.
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove