Šef Ureda promatračke misije Europske unije u RH Hans Ewe posjetio Sabor

Zagreb - Hans Ewe, šef Ureda promatračke misije Europske unije u Republici Hrvatskoj, boravio je u radnom posjetu Hrvatskom saboru. Informirao se o stanju u Hrvatskoj, posebno o zakonodavnoj djelatnosti Sabora.

Potpredsjednik Sabora Mato Arlović informirao ga je o problemima s nezapamćenom sušom koja će izazvati velike štete, ali i potaknuti na ulaganja u sustav navodnjavanja.

Što se tiče zakonodavstva, izvijestio je gosta da će uskoro stupiti na snagu zakoni o strancima i o azilu, da predstoji donošenje zakona o medijima i niz drugih. Istaknuo je da se ulaže velik napor kako bi se donijeli svi zakoni koji su uvjet za ulazak u EU, te da će se oni donositi po hitnom postupku. S tim ciljem planira se zasjedanje Sabora i izvan roka za redovne sjednice.

Što se tiče prava nacionalnih manjina, Arlović je naglasio da su riješena na visokoj razini i da se nastoji ostvariti reciprocitet sa zemljama u kojima žive Hrvati. U vezi sa slabim odzivom na izbore za vijeća nacionalnih manjina, Arlović je rekao da je to posljedica opredjeljenja za građansku opciju i odbijanja da se ljudi identificiraju kao pripadnici manjine. Očito je da pripadnici nacionalnih manjina imaju drugačiji stav od onih koji se javljaju kao njihovi predstavnici, istaknuo je Arlović.

Kad je riječ o odnosima u koaliciji, naveo je da se radi o različitim interesima stranaka, ali da to neće dovesti u pitanje ostanak vladajuće koalicije i izrazio uvjerenje da će ona u sličnom sastavu zadržati vlast i nakon izbora. Na kraju je još iznio stav da u Hrvatskoj ima previše političkih stranaka i da će se broj parlamentarnih stranaka smanjiti nakon izbora.

Autor: Služba za odnose s javnošću