Saborsko izaslanstvo sudjelovalo na 17. plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Mediterana

Rabat - Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Ljubica Maksimčuk i članice Izaslanstva Katica Glamuzina i Anita Pocrnić-Radošević sudjelovale su na 17. plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), koja se održala 1. i 2. ožujka u Rabatu, u domaćinstvu gornjeg doma parlamenta, Vijeća savjetnika Kraljevine Maroko te je okupila više od 200 sudionika, članova nacionalnih izaslanstava država članica PAM-a, predstavnika međunarodnih organizacija, civilnog društva i gospodarskog sektora.

Zasjedanju su prethodili sastanci sjeverne i južne geopolitičke skupine, na kojima su izabrani kandidati za nove članove Predsjedništva PAM-a za dvogodišnje razdoblje 2023. – 2024. godine. 

Nakon svečanosti otvaranja održani su sastanci tri stalna odbora PAM-a na kojima se raspravljalo o tematskim izvješćima te su donesene rezolucije o ključnim pitanjima za euro-mediteransku i zaljevsku regiju. 

Prvoga dana zasjedanja Skupština je raspravljala teme iz djelokruga rada 3. Stalnog odbora za međucivilizacijski dijalog i ljudska prava o borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenju migranata te o upotrebi umjetne inteligencije u području energetske učinkovitosti. 

Članica Izaslanstva Katica Glamuzina predstavila je izvješće i rezoluciju o upotrebi umjetne inteligencije u području energetske učinkovitosti koje je pripremio izvjestitelj Abdelouahab Yagoubi (Alžir). Istaknula je značaj primjene umjetne inteligencije u brojnim područjima svakodnevnog života, s naglaskom na njezinu primjenu u energetskom sektoru, uključujući povećanu upotrebu zelene energije. Napomenula je kako učinkovita i djelotvorna upotreba umjetne inteligencije ima pozitivne učinke na okoliš te ulaganje u istraživanje i inovacije treba biti primarni cilj država u regiji.

Osvrnula se na pozitivne primjere u automobilskoj industriji, poljoprivrednom sektoru, kao i na suradnju između sveučilišta i industrije, uključujući financiranje projekata usmjerenih na razvoj umjetne inteligencije. Unatoč primjerima dobre prakse, Glamuzina je naglasila kako još uvijek postoje brojni problemi koje treba prevladati kako bi se maksimizirale prednosti umjetne inteligencije i proširila njezina upotreba u značajnijim razmjerima. Zaključila je kako PAM omogućuje suradnju parlamentaraca i stručnjaka te razmjenu iskustava u euro-mediteranskoj regiji o upotrebi umjetne inteligencije u ključnim područjima, kao što su energetska učinkovitost i sigurnost.
U nastavku zasjedanja predstavljen je rad 2. Stalnog odbora za gospodarsku, socijalnu i  okolišnu suradnju, u okviru kojega se raspravljalo o gospodarskim posljedicama pandemije i ruske agresije na Ukrajinu, kao i o rezultatima 27. Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP 27), s naglaskom na mediteransku i zaljevsku regiju.

Drugoga dana zasjedanja Skupština je raspravljala teme iz djelokruga rada 1. Stalnog odbora za političku i sigurnosnu suradnju o sigurnosnim izazovima u regiji i borbi protiv terorizma.

U nastavku sjednice izabran je novi predsjednik PAM-a, kao i sedam potpredsjednika, koji čine Predsjedništvo (Biro) PAM-a, za razdoblje 2023. – 2024. godine. U dijelu sjednice otvorene samo za članove nacionalnih izaslanstava Glavni tajnik PAM-a Sergio Piazzi predstavio je financijsko izvješće PAM-a, plan aktivnosti za naredno razdoblje te su proglašeni dobitnici nagrade PAM-a za 2023. godinu. Dobitnici nagrade su pojedinci i organizacije koje su svojim djelovanjem u različitim područjima unaprijedili zajednicu u kojoj žive.