Sabor održao svečanu sjednicu povodom Dana neovisnosti

Zagreb - Hrvatska je danas mnogo više nego što smo 8. listopada 1991. u podrumu INA-ine zgrade mogli i sanjati, rekao je Vladimir Šeks u svome obraćanju na sjednici Sabora kojom je svečano obilježen Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Donošenje Odluke o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ značilo je povijesnu prekretnicu, biti ili ne biti za Hrvatsku, istaknuo je Vladimir Šeks, autor Odluke o samostalnosti i predsjedatelj povijesne sjednice Sabora 8. listopada 1991. godine, tada na funkciji potpredsjednika Sabora. 

Današnjoj svečanoj sjednici Sabora bio je nazočan i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Vlade Ivo Sanader, drugi visoki državni dužnosnici, kao i velik broj uglednika i članova diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj. 

Dan neovisnosti državni je blagdan kojim se obilježava jednoglasno donošenje saborske odluke o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ 8. listopada 1991. godine. Sabor je tada utvrdio kako Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim tijela SFRJ te ne priznaje valjanim pravne akte bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije. Odluka je donesena tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije kojom se Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice koja je tražila da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem. Na dan kad je istekao moratorij, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Tuđmanom. Zbog tih okolnosti te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća održana je 8. listopada 1991. godine u Šubićevoj ulici 29 u Zagrebu.
 

Autor: Internet redakcija