Ranko Ostojić primio predstavnike EU Misije za procjenu stanja u području pravosuđa i unutarnjih poslova u Republici Hrvatskoj

Zagreb - Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić primio je u posjet predstavnike EU Misije za procjenu stanja u području pravosuđa i unutarnjih poslova u RH Knuta Dreyera i Stephana Dahigrena. Uz predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, sastanku su nazočili i članovi Odbora Krešimir Ćosić i Dino Kozlevac.

Ranko Ostojić uvodno je upoznao goste sa djelokrugom i načinom rada Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, te ih je izvijestio o ulozi Hrvatskoga sabora u ovom području. Istaknuo je zajednički interes svih političkih stranaka da Hrvatska što kvalitetnije ispuni postavljena mjerila kako bi ubrzala proces pristupanja Europskoj uniji. 

Predstavnik EU Misije koji pokriva područje unutarnjih poslova Knut Dreyer izvijestio je nazočne zastupnike o svojoj zadaći da napiše izvještaj o stanju u sektoru unutarnjih poslova u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na rad policije te spremnost za borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma. Središnja tema razgovora bila je politička potpora ovim pitanjima i uloga Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Predsjednik Odbora Ranko Ostojić rekao je kako postoji konsenzus o tome da se poboljša stanje sigurnosti u Hrvatskoj i u tom smjeru se podupiru izdvajanja za ovaj sektor, dok se eventualna razmimoilaženja javljaju na razini načina provedbe započetih reformi. Zastupnici Hrvatskog sabora složili su se da je potrebno uložiti veće napore u profesionalizaciju policijskih snaga, posebno putem ciljanog i transparentnog upravljanja ljudskim resursima. Prezentiran je sustav informiranja saborskog Odbora od strane Ministarstva unutarnjih poslova koji je ocijenjen dobrim i temeljitim, a ukazano je i na intenciju da se prošire zakonske odredbe o radu policije kako bi se smanjio broj podzakonskih akata. Zastupnici su se posebno osvrnuli na rad USKOK-a koji je središnje tijelo RH za borbu protiv organiziranog kriminala.

U okviru razgovora o regionalnoj i međunarodnoj suradnji istaknut je intenzivan razvoj i razmjena iskustava posebno u borbi protiv organiziranog kriminala. Zastupnici su izdvojili sve efikasnije povezivanje unutar regije koje pokazuje dobre rezultate u presijecanju tzv. balkanske rute, te sudjelovanje hrvatskih policijskih snaga u međunarodnim misijama.

Autor: Služba za odnose s javnošću