Prvi potpredsjednik finskog parlamenta Antti Rinne u posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, članovi Odbora za europske poslove, Odbora za vanjsku politiku te Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Finska na odvojenim sastancima primili su u ponedjeljak prvog potpredsjednika parlamenta Finske Anttija Rinnea koji s izaslanstvom boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. 

Prvi u nizu sastanaka održan je s potpredsjednikom Hrvatskoga sabora akademikom Željkom Reinerom koji je uvodno istaknuo kako su bilateralni odnosi dvije zemlje prijateljski i bez otvorenih pitanja. Osvrnuo se na mogućnost jačanja parlamentarne suradnje, posebice kroz međuparlamentarne skupine prijateljstva. Finskoj strani je zahvalio na potpori pri ulasku Hrvatske u OECD, važnom hrvatskom vanjskopolitičkom cilju. Kada je riječ o proširenju EU-a na države zapadnog Balkana, Reiner je istaknuo kako bi to bio dobar smjer koji bi osigurao stabilnost u regiji. U razgovoru o ruskoj agresiji na Ukrajinu, naglasio je kako Hrvatska daje punu podršku Ukrajini, a kao primjer podrške izdvojio je prvi međuparlamentarni summit Krimske platforme održan u Zagrebu prošle godine.

Potpredsjednik Rinne upoznao je potpredsjednika Reinera sa sastavom finskog parlamenta, a također se osvrnuo i na pitanje ulaska Finske u NATO kazavši kako je to trenutno jedno od najaktualnijih pitanja s obzirom na duljinu granice koju Finska dijeli s Rusijom. 

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković te članovi Odbora Davor Ivo Stier, Marko Pavić i Stephen Nikola Bartulica na sastanku koji je uslijedio razmijenili su s finskim kolegama mišljenja o aktualnim izazovima Europske unije, poput energetske krize, klimatskih promjena, utjecaja rata u Ukrajini na EU te pozicije EU-a u novim geopolitičkim okolnostima, složivši se da zemlje EU-a samo zajedničkim naporima i jačanjem međusobne suradnje mogu riješiti probleme i izazove s kojima se suočavaju.  

Potvrđena je odlična bilateralna suradnja Hrvatske i Finske, posebno suradnja odbora za europske poslove dvaju parlamenta na političkoj i stručnoj razini, te je izražena želja  za intenziviranjem suradnje u projektima koji se odnose na proizvodnju „čiste energije“, u čemu je Finska vrlo uspješna, na kulturnom planu, te području elektronike i tehnologije. 

Razgovaralo se i o perspektivi članstva zemalja zapadnog Balkana u EU-u, te skoroj ratifikaciji protokola o pristupanju Finske NATO-u u finskom parlamentu, pri čemu je još jednom ponovljena hrvatska podrška članstvu Finske i Švedske u toj euroatlantskoj organizaciji.   

U razgovoru s članovima Odbora za vanjsku politiku Davorom Ivom Stierom, Stephenom Nikolom Bartulicom, Zdravskom Bušić i Ivanom Posavec Krivec pozdravljena je potpora Finske nedavnom hrvatskom ulasku u eurozonu i Schengenski prostor kao i podrška u nastojanjima da postane članicom OECD-a. –Cijenimo vašu potporu u ispunjavanju naših vanjskopolitičkih ciljeva, imamo dobru razmjenu i uspješno surađujemo u nizu važnih pitanja, a kada je riječ o ulasku Finske u NATO još jednom naglašavamo kako imate našu punu potporu, rekao je Stier te dodao kako je upravo Hrvatski sabor među prvima podržao ulazak Finske i Švedske u taj Savez.

Prvi potpredsjednik parlamenta Finske naglasio je važnost parlamentarne diplomacije i izrazio zadovoljstvo razmjenom mišljenja s hrvatskim kolegama naglasivši kako je upravo u ovim izazovnim vremenima potrebna jača suradnja kako na multilateralnoj tako i na bilateralnoj razini. –Trebamo međusobno razgovarati o tome što nam je na raspolaganju u ispunjavanju određenih ciljeva, a u ovakvim prilikama u kojima je Finska trenutno važno je da nismo sami, da uz sebe imamo EU, naglasio je Rinne. U nastavku je ukratko upoznao hrvatske zastupnike s daljnjim koracima finskog pristupanja NATO-u upozorivši na to kako još uvijek postoje članice Saveza koje blokiraju ulazak. 

U nastavku susreta razmijenjena su mišljenja o globalnoj sigurnosnoj situaciji u svijetu kao i položaju država jugoistoka Europe obostrano ističući kako je perspektiva EU članstva za te zemlje od velike važnosti u osiguranju stabilne EU, ali i cijelog kontinenta. To je ujedno i naglašeno kao jedan od prioriteta na kojem mora biti kontinuirani fokus Unije posebno kada je riječ o pojedinim negativnim geopolitičkim utjecajima. Zaključeno je kako Europa treba osigurati stratešku neovisnost i raditi ono što je važno za njezinu stabilnost i sigurnost, vodeći računa o koordinaciji s transatlantskim saveznicima. 

Posljednji u nizu sastanaka finsko parlamentarno izaslanstvo održalo je s voditeljicom Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Finska Ivanom Kekin te članovima Skupine Ivanom Čelićem i Sandrom Benčić. 

Voditeljica Skupine Ivana Kekin izrazila je želju za jačanjem parlamentarne suradnje, posebno kroz međuparlamentarnu skupinu prijateljstva. I ovom su prigodom razmijenjena mišljenja o aktualnim temama kao što su primanje Finske u članstvo NATO-a, ratu u Ukrajini te izazovima Europske unije, posebno u odnosu na energetsku krizu. 

U nastavku susreta razgovaralo se o važnosti zelene tranzicije, te u tom kontekstu i suradnji u projektima proizvodnje „čiste energije“. Sudionici susreta izrazili su zadovoljstvo što su imali prigodu razmijeniti mišljenja te su se složili oko potrebe intenziviranja suradnje kako na multilateralnoj tako i na bilateralnoj razini.