Predsjedništvo Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika održalo sjednicu uoči početka redovitog zasjedanja

Zagreb - Predsjedništvo Hrvatskoga sabora održalo je sjednicu s predsjednicima klubova zastupnika uoči početka redovitog jesenskog saborskog zasjedanja.

„Nova, redovna sjednica Sabora održat će se za sedam dana, na dnevnom redu je 49 točaka od kojih je 10 zakonskih prijedloga, a ostalo su izvješća i ostale točke.  Redovito zasjedanje počet će uobičajeno aktualnim prijepodnevom tijekom kojeg će 41 zastupnik odnosno zastupnica imati pravo postaviti pitanje predsjedniku Vlade  Andreju Plenkoviću i ministrima.“ – istaknuo je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Dodao je da Sabor planira raditi četiri tjedna, a nakon toga će vidjeti hoće li napraviti stanku ili nastaviti dalje, ovisno o broju zakona.

Predsjednik Sabora Jandroković nakon sjednice u izjavi novinarima također je izvijestio da je na sjednici Predsjedništva postignuto suglasje o načinu rada Sabora u uvjetima epidemije osim u pitanju repliciranja predlagatelju zbog čega je dogovoreno da klubovi koji imaju primjedbe dostave pisane prijedloge kako osigurati repliciranje a da se pritom ne narušavaju epidemiološki standardi.

„Vidljivo je da su zadržana gotovo sva prava, govor klubova u trajanju od 10 minuta na početku i od 5 minuta na završetku, svaki zastupnik i zastupnica može pojedinačno raspravljati pet minuta, imaju pravo na svoje tri replike, jedino dio manjih klubova želi sudjelovati više u repliciranju predlagatelju, pogotovo kada je predlagatelj jedan od  članova Vlade, premijer ili neki od ministara”, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković.